Sivas İl Gıda,
Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü tarafından oluşturulan süt toplama merkezinde kentte günlük 35 ton süt toplanıyor.
Merkez,
çiftçinin pazarlama sorununun ortadan kaldırılmasına katkı sağlıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü
İhsan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce oluşturdukları süt toplama merkezinde günlük 2 ton süt toplanırken, bugün 35 ton sütün toplanmaya başlandığını söyledi.
Oluşturdukları süt toplama ağı sayesinde çiftçilerin ürettikleri sütü pazarlama sorununun ortadan kalktığını belirten Aslan, Sivas'ta süt üretiminde herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade etti.
Hayvancılıkla ilgili birçok yatırıma
destek verdiklerini anlatan Aslan, bu destekler sonucu çiftçinin yaptığı yatırımlarla süt üretmeye başladığını belirtti. Üretilen sütün pazarlanmasında büyük sıkıntılar olduğunu görünce bu konuda bir proje hazırlayarak süt toplama ağını oluşturduklarını kaydeden Aslan, bu ağ kapsamında Sivas Hayvan Pazarı mevkisinde bir süt toplama merkezi oluşturduklarını, 22 köye süt toplama tankları yerleştirdiklerini söyledi.
Merkezde 5'er tonluk 3 tank bulunduğunu ifade eden Aslan, köylerde bulunan tanklardaki sütleri 4 adet 3'er ton kapasitesi olan kamyonetlerle topladıklarını belirtti.
Köylerde toplanan sütlerin Sivas Damızlık
Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne ait süt toplama araçları ile toplama merkezinde bir araya getirildikten sonra firmalara satıldığını anlatan Aslan, ''Bu projeyi oluştururken finansman olarak Sivas
Erzincan Kalkınma
Projesi ve İl Özel idaresi kaynaklarını kullandık. Kurmuş olduğumuz süt toplama ağının daha iyi çalışabilmesi için Sivas Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nden yararlandık. Ağı kurduktan sonra birlik ile süt toplama ve
satış işlemlerini yapmaktayız'' diye konuştu.
-AYLIK 70 TON SÜT TOPLANACAK-
Aslan, şu anda günlük 35 ton süt topladıklarını, önümüzdeki ay yapılacak tank ihalesiyle 33 süt toplama tankı daha alacaklarını belirterek, alınacak tanklarla süt toplama kapasitelerinin 70 tona kadar çıkacağını kaydetti.
Süt toplama sisteminin çiftçilere fayda sağladığını, ayrıca çiftçilere süt sağma makineleri de verdiklerini belirten Aslan, ''Çiftçinin sütünü ayağından gidip hazır alabiliyoruz. Süt
soğuk zincire girdi. Hijyenik bir süt üretimi elde etmeye başladık. Çiftçi, günümüz şartlarına bakarsak sütünü 40
kuruşa satmakta zorlanırken, şu an 65 kuruş civarına çıkmaya başladı. Firmalara da hijyenik ortamda soğutulmuş süt sunabiliyoruz'' dedi.
Ana merkezde toplanan sütün büyük firmalara satıldığını ifade eden Aslan, ''Bu süt toplama ağından sonra ulusal firmalar rahatlıkla gelip sütleri alabiliyorlar'' diye konuştu.
Aslan, süt toplama ağı olmadan önce çiftçilerin plastik bidonlarla sütü kentte veya ilçede satmaya çalıştıklarını belirterek, ''Hem nakliyeden dolayı bir zararları oluyordu, hem de gün boyunca sütü satmaya çalışırken sütün bozulmasına neden olmaktaydılar. Bunlar
gıda mevzuatına aykırı uygulamadır. Ayrıca iş gücü kaybı oluyordu. Artık öyle bir sorunları kalmadı'' dedi.
Çınarlı köyünde çiftçilik yapan Yusuf
Yüksel Yıldız ise oluşturulan merkez sayesinde ürettikleri sütleri satmakta zorlanmadıklarını belirterek, daha önce birkaç firmaya süt verdiklerini, ancak parasını almakta zorlandıklarını, bu sistemle pazarlama sorunlarının ortadan kalktığını kaydetti.
(SAE-EMN-İSA)30.09.2011 14:51:12