Çanakkale'nin kültürel mirasları arasında yer alan ve
Milli Savunma Bakanlığı ile imzalanan
protokolle
Kültür ve
Turizm Bakanlığı'na devredilen tarihi ''
Hamidiye Tabyaları''nın nasıl değerlendirilmesi konusunda toplantı düzenlendi.
Vali Yardımcısı Ali Partal, İl Genel Meclisi Toplantı Salonundaki toplantıda, Hamidiye Tabyası'nın 41 kültür varlığıyla ilgili neler yapacaklarını kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
Daha sonra sunulacak teklifleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ileteceklerini ifade eden Partal, mayıs ayı içerisinde imzalanan protokolle
Anadolu Hamidiye Tabyası'nın 20 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiğini kaydetti.
Partal, şöyle dedi:
''
Barbaros Mahallesi'nde 104 bin 609 metrekare olarak hazine adına tescilli Milli
Savunma Bakanlığı'na fiilen tahsisli
arazi üzerinde bulunan 221 adet muhtelif
ağaç ile 26 adet bina ve tesis, 20 yıl süreyle devredilmiştir.
20 yıl sonunda günün şartlarına göre
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca uygun bulunması halinde aynı protokolün devamına veya yeni yapılacak protokole göre Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kullanımına devam edilecektir.
Protokol gereği arazi üzerinde bulunan 26 adet bina ve tesisin onarımı, bakımı ve korunması tarihi dokusuna uygun olarak ilgili bakanlıkça yapılacaktır.
Binalarda yapılacak büyük onarımlar tadilatlar için Çanakkale Boğaz Komutanlığı kanalı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan izin alınacaktır. Geçici tahsis edilen taşınmaz mal kültürel amaçlar dışında kullanılmayacak, üçüncü şahıslara kuruluşlara devredilmeyecektir.''
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar da, ''İyi ki bu protokol imzalandı, iyi ki
Milli Savunma Bakanlığı güzel amaçlar için kullanmak kaydıyla Çanakkale'nin en güzel yerinde 105 dönümlük bu yeri protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis etti'' dedi.
Protokolde, ''Kültürel amaçlar dışında kullanılmamak kaydıyla ve üçüncü şahıslara devredilmemek üzerine bir madde var'' diyen Haznedar, şöyle konuştu:
''Bu her ne kadar bağlayıcı gibi görünse de ben bunların esnetilebileceğine de inanıyorum. Eğer Çanakkale'nin ortak aklı, Çanakkale'nin menfaati üçüncü şahıslara devri gerektiriyorsa, protokolün bu maddesi bile esnetilebilir gibi geliyor.
Tek önemsediğim şey fazla gecikilmeden burada ne yapılacağı noktasında Çanakkale olarak bir karar zemininde buluşmak ve bir adım atmak. 20 yıllık bir kullanım süresi var.
Bu protokolün macerası 2008'de başlamıştı 2011'de ancak sonuçlandı. Çanakkale'nin en güzel yeri kültürel amaçlarla değerlendirilse Çanakkale'nin, bu kültürel bina materyal ihtiyacını da gidermiş olur diye düşünüyorum.''
Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı
Ülgür Gökhan, ilgili kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve
sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
(SAM-SBR)02.06.2011 12:50:24