Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet
Büyükekşi, tüm dünya ekonomilerinin,
kriz etkilerinden kurtulamadıklarını ve rahat bir nefes alamadıklarını belirterek, ''Türkiye, nispeten daha rahat.
Borç yükü ve
bütçe rakamları açısından pek çok
Avrupa ülkesinden daha iyi durumdayız'' dedi.
Büyükekşi,
Mersin'de bulunan
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Mersin'in ülke ihracatının önemli illerinden birisi olduğunu söyledi.
2010 yılında en fazla ihracat yapan ilk bin şirketin arasında 14 tane Mersinli firmanın bulunduğunu anlatan Büyükekşi, ''Mersin'in başarılı ihracat performansı 2011 yılında da devam ediyor. İlk 5 ayda Mersin'in ihracatı yüzde 26'ya yükseldi. Türkiye'nin ihracat artış hızı ise yüzde 20. Mersin, Türkiye'nin gösterdiği ihracat performansının üzerinde başarı gösteriyor'' dedi.
İhracatçının denizcinin hava durumunu izlediği gibi dış pazarları izlediğini ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:
''Bizim
seçim ortamından geçtiğimiz bu dönemde, dış dünyadaki
ekonomik beklentilerin bozulduğunu görüyoruz.
Yunanistan merkezli sorunlar AB'yi sıkıntıya sokmaya devam ediyor. bir borç yapılandırmasına gidilmeden Yunanistan sorununun çözülmesinin çok zor olacağını ön görüyoruz. Bu konuda atılan adımların geç kalması, ileride daha maliyetli ve can acıtıcı tedbirlere yol açabilir. Bu durumda Avro para biriminin zarar görmesi ve AB ekonomilerinin zora girmeleri gündeme gelecektir. Ülkemizin en büyük pazarının AB olması nedeniyle bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz.''
Dünyanın geri kalan bölümünde artan emtia
fiyatlarının ekonomileri zorladığını bildiren Büyükekşi, dolayısıyla tüm dünya ekonomilerinin, krizin etkilerinden kurtulamadıklarını ve rahat bir nefes alamadıklarını gördüklerini ifade etti. Türkiye'nin nispeten daha rahat olduğunu, borç yükü ve bütçe rakamları açısından pek çok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda bulunduğunu kaydeden Büyükekşi, ''Ancak rehavete kapılma lüksümüz ne yazık ki yok. Yıllardır söylüyoruz, cari açık Türkiye ekonomisinin en temel yapısal sorunudur. Bu sorun yeni başlamadı. Bu sorun bugünlerde sadece bütün haşmeti ile ortaya çıktı. Cari açıkta panik yapmaya değil, yapısal tedbirlere ihtiyacımız var'' dedi.
Büyükekşi, ''Bu tedbirlerin başında zihnimizi yeniden yapılandırmak geliyor'' diyerek, düşük kurdan yana olmanın, Türkiye'nin
rekabet gücünden vazgeçmenin, Türkiye'yi ithalata kışkırtmanı, orta ve uzun vadede kimsenin işine yaramayacağını, bugün için gelecekten vazgeçemeyeceklerini söyledi.
ihracat odaklı
üretim strateji çalışmalarının
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın önderliğinde başladığını bildiren Büyükekşi, konuşmasına şöyle devam etti:
''Bu noktada iki temel mesele gündeme alındı. Birincisi ara malını içeride üretmeyi mümkün kılmamız gerekiyor. Bunun
yol haritası Girdi Tedarik
Stratejisi ile çıkarıldı. Seçim sonrasında bunun hayata geçmesi gerekiyor. İkincisi, sanayinin katma değer ve teknolojik transformasyonunu sağlayacak finansal ve çevresel iyileştirmeleri yapmamız gerekiyor. Parasal tedbirlere cari açıkla uzun vadede mücadele etmemizin imkanı yoktur.
Cari açık konusu, ekonomide giderek spekülasyona yol açıyor. Bunun sonucunda fiyatlar faizler ve döviz kurlarında dalgalanma artıyor. Cari açık ciddi bir sorundur ancak cari açık söylemiyle spekülatif olarak kurların aşırı oynaklığını istemiyoruz. Kurun aşağı yönlü hareketini nasıl istemiyorsak, kurun ani yükselişini de istemiyoruz. Aksi takdirde ani çıkan kurlar daha sonra düşmekte ve ihracatçılar zarar etmektedir.
Kurun şu andaki seviyesi ihracatçı eğilim anketlerinde ihracatçılarımız tarafından dile getirilen ideal seviyededir. Bunun bu seviyelerde tutulması ve bu haliyle ara malı üretimini içeride üretmeyi mümkün kılması, hedefimiz olmalıdır. bizim beklentimiz cari açıkta önümüzdeki aylardan başlayarak, bir dengenin oluşacağıdır.
Döviz kurları bu seviyede kalırsa, ithalat talebinde azalma ve ihracatta artış eğilimini göreceğiz. Dün açıklanan nisan ayı ithalat ve ihracat rakamları da bunun sinyallerini verdi.''
-SEÇİMLERDEN SONRA-
Seçimlerden sonra güven ve istikrar ortamı devam eder ve ara malı üretimini içeride üretecek kararlı bir
politika uygulanırsa, cari açığın
kontrol altına alınabileceğine işaret eden Büyükekşi, ''Türkiye yakın zamanda fiyat istikrarı anlamında ekonomide yapısal bir dönüşüm sağladı. Aynı şekilde ülkenin cari açığı da kontrol altına alınabilir'' dedi.
Büyükekşi, şunları kaydetti:
''Bunu kendi kendimize becerecek bilgi ve deneyime sahibiz. Türkiye ekonomisinin karar alıcı aktörleri ile düzenli olarak görüşüyor, istişare yapıyoruz.
Ekonomik gündemin peşinden giden bir kurum yerine, ekonomi yönetimini bilgilendiren bir kurumuz. Geldiğimiz noktada gördüklerimizi en üst seviyede paylaşıyoruz. Türkiye,
büyüme modelini ihracata ve üretime dayalı hale dönüştürmelidir. Döviz kazandırıcı ekonomik faaliyetleri desteklemeliyiz.
Bu amaçla
yurt genelinde cari açığı doğuran ürünlerde ve sektörlerde özel uygulamalara gitmek zorundayız. Bu ürünlerin içeride üretilmesi ve ihracatı için özel teşvikler uygulamalıyız.''
-İHRACAT PAZARLARINDAKİ GELİŞMELER-
İhracat pazarlarındaki gelişmeleri de aktaran Büyükekşi, ''Ülke bazında
Mayıs ayı rakamlarına baktığımız zaman AB ülkelerine başarılı performansın sürdüğünü görüyoruz. Mayıs ayında en büyük pazarımız Almanya'ya ihracatımız yüzde 40 artarken, İtalya'ya yüzde 30, İngiltere'ye yüzde 13, Fransa'ya yüzde 31, İspanya'ya yüzde 17, Hollanda'ya yüzde 26 arttı'' dedi.
Komşu ve çevre ülkelere gerçekleştirilen ihracatın olumlu seyrine devam ettiğini dile getiren Büyükekşi,
Mısır ve Irak'a ihracatın yüzde 39,
Rusya ve İsrail'e yüzde 26, İran'a ise yüzde 20 arttığını bildirdi.
Mayısta, en fazla ihracat yapılan ilk 20 ülkeden 18'inde ihracat artarken, 2'sinde ise düşme eğilimi yaşandığını, Ortadoğu'da yaşanan sorunlara rağmen
Libya ve
Suriye hariç diğer ülkelere ihracatın tekrar artmaya başladığını bildiren Büyükekşi, gerginliklerin durulmaya başlamasıyla eski temponun yakalanacağını kaydetti.
-İLLERDEKİ DEĞİŞİKLİK-
Büyükekşi, Bakan Çağlayan'ın kendilerine gösterdiği katkıdan dolayı teşekkür ederek, illerdeki ihracat gelişmelerini ise şöyle açıkladı:
''En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında, Mayıs ayında en fazla ihracat artışını yapan ilimiz yüzde 67 ile
Gaziantep. İhracatı aynı dönemde yüzde 50 artan Denizli ikinci sırada yer alırken, yüzde 47 artışla
Kocaeli üçüncü oldu. Hatay'ın ihracatı mayıs ayında yüzde 46,
Adana yüzde 41,
İzmir yüzde 25,
Bursa yüzde 22,
Manisa yüzde 19,
İstanbul yüzde 15 artarken, Ankara'nın ihracatı ise yüzde 1'lik artış performansı gösterdi. Mersin'in ihracatı ise mayıs ayında yüzde 12 artarken, ilk 5 ayda Mersin'in ihracatı yüzde 26 artış gösterdi.''
(KRM-DAB-KUM)01.06.2011 12:39:55