Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan
ek ödemede aylık mahsuplaşma ile ilgili
genelge mahkemelik oldu. Türk
Sağlık-Sen' class='textetiket' title='Sağlık Sen haberleri'>Sağlık Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre;
Sağlık Bakanlığı'nca yayınlanan genelgede yer alan 4924 sayılı yasaya bağlı çalışan 15 bin
sözleşmeli personel ile
vekil ebe ve hemşirelerin ek ödemede aylık mahsuplaşmadan yararlandırılmamasına ilişkin
düzenlemenin iptali için Danıştay'da
dava açıldı.
Dava dilekçesinde 4/B'li
sözleşmeli personel ve diğer sözleşmeli personelin 375 sayılı KHK kapsamında ek ödemeden faydalandırıldığına dikkat çekildi. 4924'lü sözleşmeli personel ve vekil ebe-hemşirelerin bu haktan faydalandırılmamasının hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırılık teşkil ettiği belirtildi.
Dilekçe'de 4/B'li sözleşmeli personellerle aynı işi yapan, aynı görev,
yetki ve sorumluluğa sahip bulunan ve
döner sermaye elde edilmesine fiilen katkı sağlayan 4924'lü sözleşmeli personel ve vekil ebe-hemşirelerin 375 sayılı KHK'nın ek 3. maddesi kapsamında yer almadıkları gerekçesiyle ek ödeme hakkından mahrum bırakılmalarının Anayasanın "Kanun Önünde
Eşitlik" başlığını taşıyan 10. maddesine aykırı olduğu belirtildi.
Aynı zamanda söz konusu düzenleme ile 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personellerin ve vekil ebe – hemşirelerin ek ödemeden faydalandırılmamasının her türlü hukuki-vicdani ve mantıki temelden uzak bir
uygulama olduğu belirtildi.
Dava dilekçesinde söz konusu genelgede personele
maaş ödemesinin yapılmadığı süreye ilişkin olarak (ücretsiz izin ve askerlik gibi) mezkur yönetmelik uyarınca performansa dayalı ek ödeme ile 375 sayılı KHK'nın ek 3 üncü maddesi uyarınca öngörülen ek ödeme de dâhil herhangi bir ödeme yapılmamasına yönelik düzenlemenin de hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırılık teşkil ettiğinden iptal edilmesi gerektiği belirtildi.
2010 yılı kasım ayında çıkarılan genelge ile askerlik,
doğum sonrası izin gibi ücretsiz izinli sayılan personele ek ödeme yapılmaktayken aylık mahsuplaşmaya geçilmesinden dolayı personelin bu haktan mahrum bırakılmasında hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığına dikkat çekildi.
Dava dilekçesinde söz konusu hükümlerin, 4924 sayılı
kanuna tabi sözleşmeli personel ile vekil ebe–hemşireler ve askerlik, doğum sonrası izin gibi ücretsiz izinli sayılan personel bakımından telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağından yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istendi.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı
Önder Kahveci, "Elde edilmesi için yıllardır yoğun bir mücadele verdiğimiz ve önemli bir kazanımımız olan sağlık çalışanlarına aylık mahsuplaşma ile ilgili hazırlanan genelgede Sağlık Bakanlığı yine çalışanlarını
mağdur etmeyi başarmıştır. Tüm çalışanlar ek ödemeden yararlanırken 15 bin 4924'lü sözleşmeli personel ile vekil-ebe ve hemşireleri bu haktan mahrum bırakmak büyük bir adaletsizlik ve haksızlıktır." dedi.