Türkiye ile Morityus arasında serbest ticaret anlaşması,
Ekonomi Bakanı Zafer
Çağlayan'ın katıldığı törenle
imzalandı.
Bakan Çağlayan, imza töreninde yaptığı konuşmada, söz konusu anlaşmanın her iki
ülke arasındaki sağlam ilişkileri daha da sağlamlaştıracağını, bundan sonra birlikte daha fazla ticaret ve
işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
Serbest ticaret anlaşması ile
ekonomik ilişkilerin ticari seferberliği esas alan bir yapıya dönüşeceğini dile getiren Çağlayan, mal ticaretini artırmanın yanı sıra iki ülke işadamlarının karşılıklı olarak daha fazla yatırım gerçekleştirmelerini ve üçüncü ülkelerde işbirliği yapmalarını sağlamayı arzuladıklarını ifade etti.
Morityus'un,
Dünya Bankası raporlarına göre Afrika'da iş yapmanın en kolay olduğu ülke niteliği taşıdığına dikkati çeken Çağlayan, ''
Bartın ilimiz kadar bir yüzölçümü olan ülkede kilometrekareye 658 kişi düşmektedir. Bu rakam ile dünyanın en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerinden biri olan Morityus, bu özelliği ile ihracatçılarımız için tek ada üzerine yerleşmiş derli toplu, iyi bir pazardır'' şeklinde konuştu.
Morityus ile Türkiye'nin 2008'de 41 milyon dolar olan ticaret hacminin, krizin etkisiyle 2009'da 25 milyon dolara gerilediğini, 2010 yılında 29 milyon dolara yükseldiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin 22,5 milyon dolar ihracatı 6,5 milyon dolar ithalatı bulunduğunu, 2011'in ilk 7 ayında Türkiye'nin ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126, ithalatının yüzde 46 oranında arttığını ve ticaret hacminin 31 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.
Zafer Çağlayan, ''İmzalanan bu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye ile Morityus arasındaki ticaret hacmi kısa bir süre içinde 100 milyon dolar seviyesine çıkarılabilir. Bunu 2 yıl içinde başarabiliriz'' dedi.
Anlaşmanın
teknik ayrıntıları hakkında bilgi veren Çağlayan, serbest ticaret anlaşması ile sanayi ürünlerinde, anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte bazı konfeksiyon ve
ayakkabı ürünleri hariç olmak üzere Morityus menşeli sanayi mallarının Türkiye'ye ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin sıfırlanacağını, söz konusu konfeksiyon ve ayakkabı ürünlerine ise Türkiye'nin uyguladığı gümrük vergilerinin anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren 4 yılda aşamalı olarak kaldırılacağını kaydetti.
-''SIÇRAMA TAHTASI OLARAK KULLANABİLİRLER''-
Morityus
Dışişleri, Bölgesel Bütünleşme ve Uluslararası
Ticaret Bakanı Arvin Boolell de anlaşmanın, ticaretle ilgili bir anlaşmanın ötesinde ikili bağları, siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri daha da güçlendireceğini vurguladı.
Her iki ülkede de ortak birçok özellik bulunduğunu ifade eden Boolell, Morityus'un da iyi bir pazara sahip olduğunu, her iki ülkenin geçiş kapısı niteliği taşıdığını, Türkiye'nin Morityus'u Afrika'da yapacağı yatırımlar için sıçrama tahtası olarak kullanabileceğini söyledi.
Morityus'un tahmin edilebilirlik ve güvenilirliğe sahip bir ülke olduğunu dile getiren Boolell, şöyle devam etti:
''Alt sahra Afrikası'nda iş yapma kolaylığı açısından Morityus bir numara. Dünya Bankası endeksi de Morityus'u kendi sıralamasında birinci sıraya koymuştur. Fırsatlar ortada, kapımızı çalıyor. Morityus'ta girişimcilerimiz, işadamlarımız Türkiye'den teknoloji, ekipman satın almak istiyor. Şirket birleşmeleri yapmak istiyorlar. Buradaki amaç katılımın artırılması.''
(MED-ŞAY-SBR)09.09.2011 15:56:22