Gümrük Müsteşarlığı ile
Türkiye Odalar ve
Borsalar Birliği (
TOBB)
işbirliğinde
Mardin'in
Nusaybin ilçesinde yap-işlet-devret modeli ile yapılacak Türkiye'nin ilk ortak gümrük kapısının temeli törenla atıldı. gerçekleştirildi.
Bu yıl içinde bitmesi planlanan Nusaybin yeni gümrük kapısı için 31 milyon lira yatırım yapılacak. Yıllık 16 bin
araç ve 200 bin yolcuya
hizmet verilmesi planlanan kapıda
modernizasyon sonrasındaki kapasitenin 500 bin araç ve 2,5 milyon yolcuya çıkacağı ifade ediliyor. Yeni sınır kapısı,
Irak'a geçişlerde de önemli bir alternatif olacak ve
Habur üzerindeki yükü hafifletecek. Zira, Nusaybin
Sınır Kapısı'ndan
Suriye'ye girdikten sonra, Suriye-Irak arasındaki El
Rabia(Yarbiye) kapısına sadece 76 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Bu da hem nakliyeciler hem de ihracatçılar açısından büyük bir avantaj olacak.
Mayınlı alandan temizlenerek sınır kapısı için ayrılan alanda düzenlenen temel törenine
Devlet Bakanı ve Baş
bakan Yardımcısı
Hayati Yazıcı, Suriye
Maliye Bakanı
Muhammed Al Hüseyin, TOBB Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu, Mardin Valisi
Hasan Duruer, aralarında Mardin Milletvekilleri Mehmet
Halit Demir,
Gönül Bekin Şahkulubey, Cüneyt
Yüksel ve Süüleyman Çelebi'nin de bulunduğu
bölge milletvekilleri, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Temel atma töreninde bir konuşan Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, temelini attıkları sınır kapısı sayesinde hem ticaret tarihine hem de insanlık tarihine önemli bir not düştüklerini söyledi.
Konuşmasında Türkiye'nin komşu
ülkelerle olan komşuluk ilişkilerin verdiği değere dikkat çeken Bakan Yazıcı, "Mezopotamya Toprakları tarihe medeniye tanıklık eden topraklar. Bu topraklar insanlık değerlerinin yoğrulduğu, tarihin derinliklerinde iz bırakan topraklar. Bereketli topraklar. Bugün insanlık tarihine ticaret tarihine farklı anlamlı bir not düşüyoruz. Ve bugün burada gerçekten Nusaybin'de, Kamışlı'da dostumuz kardeş ülke Suriye ile Türkiye arasında bu önemli gümrük kapısının yenilenmesinin temelini atmak üzere buradayız. Gel de söyleme nerden nereye. Biz bu sözcüğü kullanırken boşuna söylemiyoruz. Bunun içeriği var, derinliği var. Bakın Türkiye Suriye tarafından devlet başkanı düzeyinde 58 yıl sonra ziyaret edilmiştir. Ne zaman? 2004 yılında Suriye Devlet Başkanı Beşir Esat
AK Parti iktidarında
Tayyip Erdoğan başkanlığındaki cumhuriyet hükümeti döneminde Türkiye'yi ziyaret ediyor. Tam 58 yıl sonra. 2004'ten önceki ziyaret hangi tarihte olmuş biliyor musunuz? 1946'dan sonra o düzeyde bir ziyaret vaki olmamıştır. Bunun anlayabiliyor muzunuz? Çözebiliyor muzunuz? Akrabalıklarımız var, dostluklarımız var, komşuluk hukuku var. Ama kapılar kapalı ziyaretler yok. Türkiye'nin sorunlarına bir bir el attık. Çözüm yoluna koyduk İşte bu alamda da biz. Komşularımızdan olan hukukumuzu hem komşuluk hem de kardeşlik hukukunu gözetmek sureti ile sorunları
tavsiye ederek rayına oturduk." diye konuştu.
Yazıcı, Nusaybin Ortak Gümrük Kapısı sayesinde gümrüklerden çıkışta beyan ve girişte
kontrol uygulaması ile bekleme sürelerinin azaltılarak işlemlerin basitleştirileceğini söyledi. Yazıcı, ortak gümrük kapısının güven esasına dayalı olacağı için ikili ilişkilerde de işbirliğinin gelişeceği kaydederek Suriye sınırında, 6 kara gümrük kapısı ile 3
demiryolu gümrük kapısı olmak üzere toplam 9 gümrük kapısı faal halde bulunduğunu ifade etti.
"TÜRK GÜMRÜK İDARESİ 7 GÜMRÜK KAPISINI BU MODELLE MODERNİZE ETTİ"
Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olan gümrük kapılarının çağdaş bir yapıya kavuşturulması için yoğun çaba harcandığını dikkat çeken Yazıcı, "Bu doğrultuda, her yıl milyonlarca dolarlık
dış ticaret işlemlerinin gerçekleştiği, milyonlarca turistin ve aracın giriş-çıkış yaptığı gümrük kapıları, kamu-özel
sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden birini oluşturan, ülke kaynaklarının daha verimli ve etkin bir şekilde kullanımını sağlayan Yap-İşlet-Devret modeliyle yeniden inşa edilmektedir.'' dedi.
Yazıcı, Türk Gümrük İdaresi şimdiye kadar 7 gümrük kapısını bu modelle modernize ederek hizmete açtı. 2001 yılında başlayan çalışmalar kapsamında, bütçeye herhangi bir yük getirilmeden,
İran sınırında Gürbulak,
Yunanistan sınırında
İpsala, Irak sınırında Habur, Suriye sınırında
Cilvegözü,
Bulgaristan sınırında
Kapıkule ve Hamzabeyli,
Gürcistan sınırında Sarp kara gümrük kapıları yenilendiğini kaydetti.
Yenilenen sınır kapılarında saatler süren beklemelerin sona erdiğini ve kilometreleri bulan araç kuyruklarının da önüne geçildiğine vurgu yapan Bakan Yazıcı, "Bu şekilde araç ve yolcu geçiş süreleri dört kat hızlandı, yılda 3,5 milyon araca ve 10 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verilir duruma geçildi." dedi.
SURİYELİ BAKAN:BAĞLARIMIZ GÜÇLENECEK
Suriye
Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ise "ortak sınır kapısı" ile çok önemli bir projeye
imza atıldığını vurgulayarak, bu proje sayesinde iki ülke arasındaki ticari ve kültürel bağların daha da güçleneceğini vurguladı. El Hüseyin, Suriye ile Türkiye arasındaki vizelerin kalkmasıyla hem araç hem de yolcu geçişlerinin ciddi oranda arttığının altını çizerek, son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar ile ticaret hacminin önümüzdeki dönemlerde daha da büyüyeceğini ifade etti.
"GÜMRÜK KAPILARININ MODERNİZASYONU İÇİN YATIRIM TUTARININ 250 MİLYON LİRAYI AŞTI"
TOBB Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu ise, TOBB'un İpsala, Habur, Cilvegözü, Sarp, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarının modernizasyonunu tamamladığını hatırlatarak, bu gümrük kapılarında ortalama bekleme süresinin yarıya indirildiğini, araç geçiş kapasitelerinin ise 3 katına çıktığını söyledi.
Nusaybin ile birlikte 9 sınır kapısının daha proje çalışmalarına devam ettiklerine değinen Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarının modernizasyonu projelerine yaptıkları yatırım tutarının 250 milyon lirayı aştığını belirtti.
Suriye ile
ekonomik ve sosyal alanda artan işbirliği ve vizelerin kaldırılmasının iki ülke arasındaki ticareti hızla büyüttüğüne dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Suriye ile ticaret hacminin sadece son 3 yılda 2 katına, araç giriş çıkışlarının 3 katına çıktığını, bu artışı mevcut kapıların karşılamasının artık mümkün olmadığını ifade etti.