Şanlıurfa'nın
Suruç ilçesinde yaşayan çocuklar, karnelerini bile alamadan mevsimlik
işçi olarak
Karadeniz ve Batı bölgelerine giden aileleriyle birlikte tarlanın yolunu tuttu.
Her yıl Güneydoğu'da binlerce öğrencinin karnelerini alamadan mevsimlik işçi olarak tarlada çalışması, tepki çekti.
AK Parti Suruç İlçe Başkanı
İzzet Aslan, eğitimde ve
öğretimde devrim yapan hükümetin, mevsimlik göç olayına daha etkin bir çözüm bulmasını
ümit ettiğini belirtti. Aslan, ''Bu
küçük yaştaki çocuklar daha eğitim ve öğretim yılı bitmeden yurdun çeşitli bölgelerine mevsimlik işçi olarak tarlanın yolunu tutuyorlar. Yeni başlayacak eğitim ve öğretim yılına 2 ay gecikmeli olarak da katılmaları ayrıca başka bir sorun.'' dedi.
Aslan, bölgelerarası üniversiteye giriş değerlendirmesine göre Güneydoğu'nun en geride kalmasının en temel sorunlarından biride yıllar boyu bölgede süren mevsimlik göç olayı olduğunu ifade etti.
Aslan, "Eğitim ve öğretimin başı ve sonundan ciddi manada eksik kalan bir öğrenciden elbette yüzde yüz bir başarı beklenemez.'' dedi.
Suruç'ta 3 çocuğu İlköğretim de okuyan ve ailesiyle beraber Kahramanmaraş'a mevsimlik işçi olarak giden Müslüm Kızılkaya, ilçemizde tarımsal suyun olmaması ve ilçedeki sınır kapısının kapalı olması nedeniyle ailece geçimini sağlamak için gurbet yolunu tuttuğunu dile getirdi.
Kızılkaya, ''Elbette çocuklarımın okul ve derslerinden geri kalmasını bende istemem. Bende isterim ki çocuğum 45 ve 50 derecede güneş altında tarlada çalışmasın. Ama ne yapalım bölgemizdeki işsizlik ve fakirlik beni bu göçe mecbur ediyor. Çünkü çocuklarımın hem nafakasını hem bir yıllık okul masraflarını çıkarmak zorundayım.'' şeklinde konuştu.