Sivas Valisi
Ali Kolat,
kentte süt ve süt ürünleri
üretimi yapan tesislerde incelemelerde bulundu.
Vali Kolat,
Tarım Müdürü Mehmet Beykaya ile birlikte Tuğba Akabe Süt
Yoğurt, Taşarzade Terayağı ve Kaşar Çiftlik Mamulleri, Obam Süt Ürünleri ile
Ulaş Süt ve Yoğurt
firmalarının tesislerini gezdi.
Firma yetkililerinden üretimleri hakkında bilgi alan Vali Kolat, tesislerini daha büyütmeleri konusunda neler yapabilecekleri konusunda bazı önerilerde bulundu.
Sivas'ın geleceğiyle umut verdiğini, gece kondu kenti olmadığını, geçmişi, tarihi olan bir kent olduğunu ifade eden Vali Kolat, Sivas'ın tarım ve
hayvancılık açısından ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Ancak bu potansiyelin ne kadar üretime dönüştürüldüğünü, ne kadar pazarlayabildiğini görmek için Tarım Müdürü Mehmet Beykaya ile bu ziyareti yaptıklarını ifade eden Kolat, şunları kaydetti:
''İşletmelerin son derece
gıda üretimine uygun, hijyenik koşullarda üretim yaptıklarını gördük. İyi bir üretim içerisinde olduklarını gördük. Ancak bazı sorunları var.
Pazarlamada ciddi sorunları yok ama süt teminin de ciddi sorun yaşadıklarını ilettiler. Bu da Sivas'taki potansiyeli iyi organize edip, pazarlanamadığını ortaya koyuyor. Üreticilerimiz birlik oluştursunlar, mevcut birlikler biraz daha güçlenerek pazarlama ve
tüketim dengesini iyi bir şekilde sürdürmeleri gerekiyor. İşletmelerimizi biz büyütürsek, köylerimizdeki, beldelerimizdeki işletmelerimizi daha da bir araya getirerek
aile ekonomisi yerine daha da kurumsallaşarak işletmelerimizi büyütürsek sanırım bu sorunları da önemli derecede aşmış olacağız.''
Bölgede tarım ve hayvancılığın mesafe aldığını, hayvan sayısında ciddi artışlar olduğunu, yatırıma dönük işletmelerde, kullanılan kredilerde artışlar olduğunu anlatan Kolat, ''Sivas inşallah bu potansiyelini çok daha iyi değerlendirecektir, daha iyi potansiyele kavuşacaktır. Bunun ümidi içerisindeyiz'' dedi.
Tarım Müdürü Mehmet Beykaya ise süt toplanmasıyla ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını bu nedenle Sivas'ta süt toplama ağı oluşturduklarını söyledi.
Yapılan çalışmalarla bir birlik oluşturulduğunu, gerekli ekipmanın alındığını anlatan Beykaya, toplanan sütün pazara sunulacağını, hem üreticinin sütünün değerleneceğini, hem de süt işleyen işletmecilerin arzu ettiği süte kavuşmalarının sağlanacağını kaydetti.
Vali Kolat, Taşarzade Terayağı ve Kaşar Çiftlik Mamullerinde üretilen hiçbir katkı maddesi bulunmayan tereyağını çok beğenirken, Ulaş Süt ve Yoğurt tesislerinde ise çalışan işçilerle birlikte paketleme çalışması yaptı.
(EMN-MAT)20.07.2011 17:52:26