Kamuoyunda vatandaşların
emniyetin yaptığı GBT (Genel Bilgi Toplama)'den rahatsız olduklarına ilişkin algının, araştırma sonucuna göre doğru olmadığı ortaya çıktı. Halkın yüzde 84'ünün GBT'den rahatsız olmadığı belirlenirken; vatandaş uygulamanın, suçun önlenmesinde etkili olduğunu düşünüyor.
Iğdır İl
Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların daha rahat ve huzurlu bir Iğdır'da yaşaması için 'Vatandaş Memnuniyeti
Anketi' yaptı. Iğdır Üniversitesi'nin katkılarıyla yapılan ankette, bölgedeki dil problemleri, insanının yapısı ve kültürü göz önünde bulundurularak,
Kürtçe bilen ve bayan anketörler
tercih edildi.
Emniyetten
hizmet alanların yüzde 85'i, aldıkları hizmetten memnun olduklarını belirtirken; vatandaşların yüzde 60'a yakını ise polisin hizmet standartlarının
Avrupa Birliği standardında olduğunu kabul ediyor. Ankete katılanların yüzde 67'si Iğdır'ı güvenli bir şehir olarak görürken; yüzde 20'si yeterince güvenli olmadığı, yüzde 13'ü ise hiç güvenli olmadığı görüşünde. Vatandaşların, kenar mahallelere hizmetin gitmediği, devriye hizmetlerinin daha az verildiği yönünde eleştirileri var. Vatandaşların yüzde 78'i, suçun önlenmesinde motorize ve yaya devriye hizmetlerinin etkili olduğu inancına sahip, ancak yüzde 40'ı Iğdır'daki motorize devriye ekiplerinin yetersiz olduğunu, yüzde 45'i de yaya devriye hizmetlerinin yetersiz olduğunu düşünüyor.
VATANDAŞIN YÜZDE 78'İ SUÇLULARIN YAKALANMASI İÇİN POLİSE YARDIM EDİYOR
Ankete katılan vatandaşların yüzde 55'i, polisin
halkla iyi ve etkili ilişkiler kurduğunu, polis-halk ilişkilerinin iyi düzeyde olduğunu; yüzde 80'i polisle
diyalog kurmakta zorlanmadığını, yüzde 80'i de polisin halka davranışını olumlu buluyor. Halkın yüzde 77'si gerektiğinde polise başvuruyor, yüzde 78'i de polisin suçluları yakalamaları için
yardım ediyor.
Vatandaş, yapılan kimlik
kontrollerinin suçu önleme hususunda etkili olduğu görüşünde ve bu husustan hiç rahatsızlık duymuyor. Halkın yüzde 84'ü ise kimlik kontrol uygulamalarının sürdürülmesi görüşünde. "
Polis görevinde hangi unsurlara daha çok dikkat etmelidir?" sorusunu, yüzde 35'lik bir kitle, "herkese eşit davranmalı" diyerek
cevapladı. Yüzde 24'lük bir oranın da polisin hizmetlerini profesyonelce yapması talebi var. Yine yüzde 20'lik katılımcı kitlesi, polisten görevini ciddi bir biçimde yapmasını bekliyor.
Yapılan anket çalışmasına göre, vatandaşlar güvenlikle ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman, nasıl ve ne şekilde polise başvuracağını, hangi yolla polisi haberdar edeceğini biliyor ve bu hususta polisi haberdar etmekten çekinmiyor. Yüzde 60'ı polisten aldığı hizmetten memnun ve çok memnun, yüzde 27'si normal, sadece yüzde 13'ü memnun kalmadığını belirti.
SOKAKTA POLİS VATANDAŞA GÜVEN VERİYOR
"Sokakta polisi gördüğünüzde kendinizi güvende hissediyor musunuz?" sorusuna ise ankete katılanların yüzde 80'i
evet derken; yüzde 20'si hayır cevabını verdi. "Suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması konusunda polise yardımcı oluyor musunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 88'i evet derken, yalnız yüzde 12'si olumsuz görüş bildirdi.
"Suç ve suçlularla mücadelede vatandaş olarak sizin de sorumlu olduğunuza inanıyor musunuz?" sorusuna ise vatandaşlar, yüzde 92 oranında olumlu cevap verirken, sadece yüzde 8 oranında olumsuz cevap verdi. Ancak, 'Halkın, Polise görevi esnasında yeterince yardımcı olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusuna katılımcıların yüzde 67'si evet cevabını verirken, yüzde 33'ü hayır cevabını verdi.
Ankete katılan vatandaşların yüzde 95'i polisin kültürel ve sosyal faaliyetler düzenlemesi gerektiğini, yüzde 80'i bundan memnun kaldığını, yüzde 88'i ise bu tür faaliyetlerin suç ve suçla mücadelede faydalı olduğuna inandıklarını bildirdi.
Aylık yayınlanan Çağın Polisi Dergisi'nin son sayısındaki anket sonuçlarını değerlendiren Iğdır İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, çalışmanın temel sebebini "Bundan sonraki hizmetlerimizde de öncekilerde olduğu gibi halk odaklı, vatandaş eksenli hizmet anlayışımızın pekişmesi, bu anlayışımızın vatandaş gözüyle nasıl yorumlandığını görerek bundan sonraki hizmet kriterlerimizi de buna göre yapılandırmak. Bu bağlamda sorularımızın pek çoğu polis olarak halkımıza vermiş olduğumuz güvenlik hizmetinin ne aşamada olduğu ve vatandaşımızın bu hizmetlerden ne ölçüde faydalanıp memnun kaldığını belirlemeye yönelik." şeklinde özetledi.
SONUÇLAR OLUMLU
Tonbul, "İlimizin halkın büyük çoğunluğu tarafından güvenilir ve yaşanır bir şehir olarak kabul gördüğü, sokakta polis görüldüğünde bu güvenin daha da arttığı, halkımızın polisle
iletişim kurmaktan çekinmediği, şikâyet ve önerilerini aracısız iletebildiği, halkımızın polisin görev bilinci ve profesyonelliği hakkında olumlu kanaatte olduğu, polisin görev yaparken herkese eşit ve adil davrandığı, polise görevi esnasında yardımcı olunması gerektiğine inandığı ve polise yardım etmekten çekinmediği, polisin sıklıkla yapmış olduğu kültürel ve sosyal faaliyetlerin olumlu olduğu ve daha da artırılması gerektiği, halkı bilgilendirme ve bilinçlendirmede başarılı olunduğu ancak bu konuda daha da çok çalışılması gerektiği, polis halk ilişkilerini geliştirmek, suç ve suçlularla daha etkin mücadele etmek için yaya ve motorize ekiplerin sayısının artırılması gerektiği." sonuçlarına varıldığını açıkladı.