Kastamonu İl Müftüsü Ali Şeker, kentin maneviyatında büyük payı olan evliyaların
türbelerine ramazan dolayısıyla yapılan ziyaretlerin arttığını söyledi.
Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu'nun tarihi bir şehir olduğunu,
doğal güzelliklerinin yanı sıra kültür turizmi, cami ve türbeleriyle de ünlü olduğunu, bunun içinde yurtiçinden ve yurtdışından kente yoğun bir ziyaretçi akını olduğunu bildirdi.
Han, cami, medrese gibi binaların önemli bölümünün
restore edildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Şu anda da devam eden
restorasyon işlemleri var.
Camilerimiz açısından da Kastamonu çok büyük tarihi dokuya ve öneme sahiptir. Bunların başında Nasrullah Camii gelir. 1506 yılında inşa edilmiş, Kastamonu açısından önemli bir camidir. Hem tarihi hem de
mimari açıdan fevkalade önemli bir cami. Bunun dışında tarihi özeliği ve kimliği bulunan çok sayıda camimiz var.
Ramazan ayı olması dolayısıyla camilerimize ve türbelerimize yoğun bir cemaat akını var'' dedi.
Şeker, ramazan ayı dolayısıyla
külliyeye yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçi sayısında önemli bir artış gözlendiğini belirterek, şunları söyledi:
''
Ramazan ayı boyunca camilerimiz ve türbelerimiz sürekli ziyarete açık. İlimizde yatan evliyalar ve büyük zatların Kastamonu'nun karakterinde ve ahlaki yapısında büyük payı var. Bu nedenle türbelere ve camilere ziyaretçi akını var. Kastamonulu da bunlara sahip çıkıyor, ziyaret ediyor, ilgileniyor, bakımı ve onarımıyla meşgul oluyor. Nasrullah Camii'nin
Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yeri var. Milli şairimiz Mehmet Akif
Ersoy, Kurtuluş Savaşı'nı örgütlemek için 3 ay burada kalmış ve bu camimizde vaaz vermiştir. Cepheye asker sevkıyatında
halkın birlik içinde hareket etmesini örgütlemiştir.''
Şeyh
Şaban-ı
Veli Türbesi, müzesi, cami ve külliyesinin Kastamonu'nun medarı iftiharı olduğunu ifade eden Şeker, külliyenin 1490 yılında yapıldığını ve bünyesinde cami, türbe, dergah, kütüphane, asa suyu ve şadırvan ile dergah evlerinin bulunduğunu vurguladı.
Külliyenin orta bölümünde yer alan binada Şeyh Şaban–ı Veli'nin özel eşyaları, dini eşyaları ile Kastamonulu hattatlara ait eserler sergileniyor.
-ŞEYH ŞABAN-I VELİ-
Kastamonu'nun
Taşköprü ilçesi, Gökçeağaç Bucağı (Han önü ilçesi) Çukurçayı köyünde doğan Şeyh Şaban'ı Veli, 3 yaşında annesini kaybetti. Taşköprülü
hayırsever bir hanım tarafından evlat edinilerek okutulan Şeyh Şaban-ı Veli, ilk tahsilini ve hafızlığını Kastamonu'da, yüksek tahsilini İstanbul'da yaptı.
İstanbul'da çoğunlukla Fatih
Medresesi'nde kalan Şeyh Şaban-ı Veli, tasavvufa meraklı olmasından dolayı boş zamanlarında tekkeleri dolaştı, müderrislik icazetini alarak Kastamonu'ya dönmek üzere yola çıktı.
Hiç evlenmeyen Şeyh Şaban-ı Veli'ye, ''İnsanlara ve cinlere mürşid ve pir olması''ndan dolayı, ''Mürşidi İnsü Can'', ''Mürşidüs Sakaleyn'' denildi. 4
Mayıs 1569'da
vefat eden Şeyh Şaban-ı Veli'nin, ''Gelişiniz Güle Güle, Gidişiniz Güle Güle, Her İşiniz Güle Güle olsun'' sözleri bugün Kastamonu'nun birçok yerindeki tabelaları süslüyor.
-KASTAMONU'DAKİ DİĞER KÜLLİYELER-
Yılanlı Külliyesi: Pervaneoğulları dönemi eserlerindendir.
Abdülkadir Geylani'nin oğlu Abdülfettah Veli tarafından yaptırılmıştır. Küpçiğez Mahallesi Yılanlı Sokak'ta bulunan külliye, darü'ş-
şifa, cami, türbe ve iki şadırvandan meydana gelmektedir. Darü'ş-şifa, Ali oğlu Süleyman'ın oğlu Ali'nin emriyle Kayserili mimar Said tarafından inşa ettirilmiştir. Asıl bina 1837 yılında yanmıştır. Günümüze sadece giriş kısmı ulaşabilmiştir. O dönem Anadolu'daki 9 darü'ş-şifadan birisi konumundadır. Ayrıca Kastamonu'nun da en eski eserleri arasındadır.
İsmail Bey Külliyesi: Candaroğlu İsmail bey tarafından yaptırılan külliye, İsmail Bey Mahallesi'nde, Cevizli Park'ın üstünde yer alıyor. Külliye imaret (misafirhane), medrese, türbe, cami, han, hamam ve şadırvandan oluşuyor.
Eser, Candaroğulları dönemine ait günümüze ulaşan tek külliye özelliğini taşıyor.
Yakup Ağa Külliyesi:
Yavuz Sultan Selim'in hocası Halimi Çelebi tarafından yaptırılan camiyi 1547 yılında
tamir ve ihya eden Kanuni Sultan Süleyman'ın hazine reisi Yakup Ağa, onarımı sırasında camiyi, yanına medrese, imaret ve misafirhane ilave ederek külliye haline getirir. Halk arasında ''Ağa İmareti'' olarak bilinen külliye, medrese, sübyan mektebi, imaret mutfağı, misafirhane ve camiden oluşuyor. 1998 yılında restorasyonu için ihaleye çıkarılan külliyenin restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi.
Benli Sultan Külliyesi: Kastamonu'ya 27 kilometre uzaklıkta ve Ilgaz Dağı'nın kuzey eteğinde yer alan
Ahlat köyünün Benli Sultan Mahallesi'nde bulunan külliye, Yavuz Sultan Selim'in emriyle 1512–1520 yılları arasında yaptırıldı. Cami, mutfak, misafirhane ve türbeden oluşan külliye, geçirdiği yangından sonra Şeyh Sani Efendi ve sonrasında Şeyh Nurettin Efendi tarafından onartıldı. Külliye, 1994 yılında
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi.
(MT-İS-YÜC-MUR)19.08.2011 12:28:25