Konya Özel
Selçuklu Hastanesi Kulak Burun Boğaz
Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Halis Pınarcı, yağışlı havaların başlamasıyla birlikte artış gösteren sinüs iltihaplanmalarına karşı uyarıda bulundu.
Pınarcı, gazetecilere yaptığı açıklamada,
halk arasında çok sık görülen sinüzit
hastalığının özellikle hasta,
yaşlı ve çocuklar için büyük risk taşıdığını belirtti.
Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına ''sinüzit'' adı verildiğini ifade eden Pınarcı, sinüzitten korunmak için soğukta kalınmaması, saçların ıslak kalmaması, yaşanılan ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın
dumanına dahi maruz kalınmaması, bulaşıcı enfeksiyonlara karşı kalabalık ortamlarda çok kalınmaması, kış aylarında artan
kahve ve çay tüketimiyle birlikte su tüketiminin de artırılması, alerjiye yol açabilecek toz, duman veya diğer irritan maddelerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi.
Burun ve sinüslerin, bakteri ve virüslerin sık sık yerleşip iltihap yaptığı bölgeler olduğuna dikkati çeken Pınarcı, bu bölgelerde her zaman iltihaba yol açacak bakteri ve virüsün bulunduğunu ancak normal çalışan bir sinüste iltihabın her zaman oluşmadığını kaydetti.
Sinüsün çalışmasını engelleyecek bir durumla karşılaşılması halinde sinüs iltihabının geliştiğini açıklayan Pınarcı, bakteri ve virüs dışında nadiren de olsa mantarların da iltihaplanmaya yol açtığını bildirdi.
Sinüzitin uygun antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla, gerektiğinde
ameliyatla
tedavi edildiğine değinen Pınarcı, sinüzitin ciddi problemlere yol açmayan bir hastalık olduğunu ancak iltihabın yayılmasına bağlı bazı komplikasyonların gelişebileceğini belirtti.
Bunlardan en önemlilerinin iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen hastalıklar olduğunu dile getiren Pınarcı, ''Beyin zarına veya
beyin içine yayılarak apse oluşması, iltihabın sinüs içinde apseleşmesi ve
kemik iltihabı sayılabilir. Bu tür durumlar oluştuğunda tedavi daha ciddi yapılmalıdır ve ilaç tedavisiyle birlikte ameliyat gerektirir'' dedi.
(FTA-MRS)10.10.2011 14:17:05