Hekate'nin evi Lagina, Gladyatör Aşil'İn yaşadığı Stratonikeia,
Ormancı Türküsü'nün yazıldığı Gevenes ve 1 milyar yıllık taşların bulunduğu Gökbel Vadisi, kültür projesiyle birleşiyor.
Muğla Valiliği ve
Yatağan Kaymakamlığı tarafından hazırlanan projeyle ilçedeki 30 kilometrekare içinde bulunan tarihi alanlar, yollarla birbirine bağlanacak.
Proje "
Kültür Yolu", "Kutsal Yol" ve "Jeopark Yolu" adlı üç etaptan oluşacak. Bölgeye gelen
yerli ve
yabancı turistler, tek güzergâh izleyerek bütün tarihi, kültürel ve jeolojik değerleri görme imkanına kavuşacak.
Projenin birinci aşamasında Belen Kahvesi, Gökdere,
Pınarbaşı, Meyistan, Kapubağ, Külbarajı ve Stratonikeia antik kenti arasında kültür yolu yapılacak. 20 kilometrelik yolunun geçeceği yerlerin kazıkları, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından çakıldı.
İkinci aşamada ise Stratonikeia, Börükçü, Kumyer,
Baca, Taşkesik, Civcivli, Lagina ve Kutsal Yol arasına 10 kilometrelik yol yapılacak. Bunun
taslak projesi tamamlandı. Kültür turunun geçeceği güzergâhlar belirlendi. Orman için ait yollarda Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından kazıklar çakılmaya başladı. Daha sonra Kültür Yolu'nda çalışma başlatılacak. Ardından
Orman Genel Müdürlüğü ve
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği arasında devir protokolü imzalanacak.
Kültür Yolu'nda, Belen Kahvesi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın
Rodos seferine çıkarken
Bozüyük beldesinde otağını kurduğu Hanyeri bulunuyor. Gladyatörlerin eğitim okulu ve dünyanın ilk
mermer kenti olan Eskihisar'daki Stratonikeia ve Hekate'nin evi Lagina, projenin "Kutsal Yol" güzergâhında yer alıyor. Burada Helenistik,
Osmanlı ve
Türkiye dönemine ait eserler bulunuyor. Bölgede 2 bin 500 yıllık zeytinyağı işliği, seramik ve dokuma atölyeleri, Kumyer'de
erken tunç, Baca mevkisinde klasik ve mübadele dönemlerine ait eserler var. Turgut beldesinde Türkiye'nin ilk müzecisi,
ressam ve
arkeolog Osman
Hamdi Bey'in evi de yer alıyor. Gökbel Vadisi'ndeki 1 milyar yıllık kayaçlar jeopark projesinde değerlendirilecek.
Turizm bölgelerinin geçiş güzergâhında bulunan Yatağan'da ayrıca Belen Kahvesi, Bozüyük, Stratonikeia ve Lagina arasında faytonla veya bisikletle gidilebilecek alan oluşturacak.
Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, kültür zenginliklerinin bulunduğu yaklaşık 30 kilometrekare içindeki yerleri birleştiren yollar yaparak, yerli ve yabancı turistlere açmayı düşündüklerini kaydetti. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Filiz Mutlu ise Kültür Projesi için Kutsal Yol, Kültür Yolu ve Jeopark projelerinin hayata geçirileceği alanlarda yapacakları tespit çalışmalarıyla son şekli vereceklerini söyledi. Mutlu, "Bir hafta boyunca komisyonda görevli arkadaşlarla yer tespiti yaptıktan sonra ilk kazmanın vurulacağı tarih belirlenecek. Projenin hayata geçirilmesinin ardından turizm acenteleriyle yapacağımız toplantılarla görülebilir turizm merkezi haline getirmek istiyoruz." dedi.