Ender Sever -
Samsun Eğitim ve
Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı
Çocuk Cerrahi
Uzmanı Dr. Ali Osman Katrancı, ''Belli bir güne tüm
sünnetleri sıkıştırıp,
şölen yerinde, kargaşa içinde ve uygun olmayan ortamlarda çok sayıda sünneti gerçekleştirmek komplikasyonlara ve hatalara davetiye çıkarmaktır'' dedi.
Dünyada ve ülkemizde en çok yapılan cerrahi işlemlerden biri ve çocuklar için yeni bir dönemin başlangıcı olan sünnet, aileleri için büyük bir gurur kaynağıdır.
Sünnet, cerrahi bir işlem olduğu için, öncesinde, sonrasında ve işlem sırasında dikkat edilmesi ve uyulması gereken temel kuralların olduğuna işaret eden Katrancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurallara dikkat edilmediği takdirde her cerrahi işlemin sonucunda oluşabilecek olan komplikasyon denilen istenmeyen durumlarla karşılaşma olasılığının artacağını, bazen de bu istenmeyen durumların telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Türkiye'de sünnet işleminin, büyük oranda uzman hekimler dışındaki sağlık personeli olan veya olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilmekte olduğunu ifade eden Katrancı, ''Tüm sünnetlerin uzman hekimlerce yapılması gibi bir durumda mümkün değildir. Bu noktada olumsuz durumların önüne geçmek için bazı basit temel kurallara dikkat etmek ve belli noktaları gözden kaçırmamak gerekiyor'' diye konuştu.
''Sünnet işlemlerinde öncelikle genital bölgenin dikkatli bir muayenesi yapılmalıdır'' diyen Katrancı, şöyle devam etti:
''Şüphe edilen en ufak bir durumda kişinin uzmana yönlendirilmesi uygun olacaktır. Bu muayeneyi veya en azından gözlemi anne ya da
baba kolayca yapabilirler. Normal olmayan bir durumu kolayca fark edebilirler. Aynı şekilde sünnet işlemini gerçekleştirecek kişilerin işlem öncesi dikkatli bir genital muayenesi ve gözlemi, sonradan oluşabilecek telafisi mümkün olmayan durumları önleyebilir. Anormal bir durumla karşılaşıldığında veya sadece şüphe edildiğinde bile hastayı uzmana yönlendirmek en uygun davranış olacaktır. Bunun yanı sıra ek rahatsızlıklarda tespit edilebilir. Kasık fıtığı, inmemiş testis dediğimiz testislerin normal torbada olmaması,
halk arasında 'su fıtığı' denen durumları dikkatli bir göz tarafından yakalanabilir. Bazen ailelerin söylediği bir kasık şişliği hikayesi, testisinin olmadığı bilgisi veya kanama yönündeki bir ifade, muayeneye gerek kalmadan uzmana yönlendirmek için yeterlidir.''
-''TOPLU SÜNNETLER HATALARA DAVETİYE ÇIKARABİLİR''-
Üzerinde durulması gereken noktalardan birinin toplu sünnetler olduğunu belirten Dr. Katrancı, ''Belli bir güne tüm sünnetleri sıkıştırıp, şölen yerinde kargaşa içinde uygun olmayan ortamlarda çok sayıda sünneti gerçekleştirmek, komplikasyonlara ve hatalara davetiye çıkarmaktır'' ifadelerini kullandı.
''Bize başvuran bir çok sünnet komplikasyonu toplu sünnetler sonrasındadır'' diyen Katrancı şöyle konuştu:
''İşlem sırasındaki yoğunluk ve kargaşa, bazı noktaların gözden kaçmasına ve ne kadar tecrübeli olursa olsun işlemi yapan kişinin yorgun düşmesine, dikkatinin dağılmasına sebep olmaktadır. Onlarca kişinin bakışları altında, çocuğun da huzursuz olduğu bir ortamda yapılan bir işlem çok sağlıklı olmamaktadır. Toplu sünnetlerin mutlaka bir iki hafta önceden planlanıp, belli sayılarda, uygun sağlık merkezlerinde yapılıp sünnet şölenin daha sonradan yapılması daha uygun olacaktır. Böylece şölenini yaptığımız küçükler de gönlünce eğlenebileceklerdir.''
Katrancı şöyle devam etti:
''
Erkek çocukların hayatında önemli bir yere sahip olan sünnetin mümkünse
törenden bir iki hafta öncesinde uygun ve sakin ortamlarda yapılması oldukça önemlidir. Tören gününde ve tören yerinde yapılacak bir sünnet esnasında veya sonrasında oluşacak bir komplikasyon tüm herkesin mutlu anını kabusa çevirebilir. Bu ortamda müdahale güç olabilir veya gecikebilir. O nedenle çocuğumuzun sağlıklı bir sünnet ve mutlu bir sünnet töreni geçirmesi için sünneti birkaç hafta öncesinde planlamalı, çocuğu sünnet öncesi sünneti yapacak kişiyle tanıştırmalı, mutlaka muayene edilmeli ve cerrahiye uygun, sakin ortamlarda işlem gerçekleştirilmelidir.''
-''TIBBİ GEREKLİLİK OLMADIKÇA 2 İLE 6 YAŞ ARASINDA SÜNNET YAPILMAMALIDIR''-
Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Osman Katrancı, ''Özellikle sünnet korkusu açısından önemli olan bu yaş aralığının yanı sıra olumsuz şartlar eklendiğinde çocuklarda ciddi
psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle özellikle 2 yaş öncesi sünneti hatta ilk yaş içinde sünneti
tavsiye etmekteyiz'' dedi.
Katrancı, çocuk doğduktan 2 yaşına kadar ki süreçte henüz sünnetin farkına varmadığı için, çocuğun bakımının kolaylaşacağını ve sünneti yapana bir sıkıntı oluşturmayacağını ifade ederek, bu yaşlardaki çocuğun sünnetinin uzman hekimlerce yapılması gerektiğinin altını çizdi.
''Sünnet olacaklar ileri yaşlarda ise, kandırarak değil olayın her yönü anlatılarak işlem gerçekleştirilmeli'' diyen Katrancı, ''Olumsuz durumlarda hiç tereddüt etmeden sünnet ertelenmelidir. Zorla yapılacak bir işlem sırasında komplikasyon çıkma olasılığı yüksektir. Bu noktada sünnet gerçekleşmeden, tören günü ve yeri tespit etmekte hata olur'' diye konuştu.
Katrancı,''Erkek çocuklarımızın hayatında bir dönüm noktası olan sünnetin en uygun ve en sağlıklısı, önceden planlanmış, genel ve genital muayenesi yapılmış, uygun cerrahi şartların sağlandığı ortam veya sağlık kuruluşlarında, çocuğun da psikolojisi dikkate alınarak çocuğun istediği bir zamanda uzman hekimlerce yapılan cerrahi sünnetlerdir.''önerisinde bulundu.
(SEV-ÜNS)09.07.2011 10:57:41