Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korkut Özkorkut, ''
Türkiye, Dünya'nın birinci
sınıf ülkelerinin teknoloji üretme kapasitesine ulaşmalı'' dedi.
Özkorkut,
Malatya Serbest Muhasebeci ve
Mali Müşavirler Odası'nın (SMMMO) düzenlediği 6102 sayılı yeni ''Türk
Ticaret Kanunu'nun Getirdikleri Yenilikler'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu dönemde çok popüler bir ülke olduğunu, hakkında çok kitap yazıldığını anlattı.
Bunun Türkiye'nin önemli bir ülke olmasının verdiği değerin bir parçası olduğunu anlatan Özkorkut, Türkiye'nin Dünya'nın birinci sınıf ülkelerinin teknoloji üretme kapasitesine ulaşması gerektiğini söyledi.
Özkorkut, ''
Teknolojiyi üniversiteler araştıracak,
işletmeler üretecek ve geliştirecek. Bunu sağlamak lazım. Türkiye teknoloji üretebilmeli. 2010 yılında Türkiye'nin teknoloji ithalatının, ihracatının çok üzerinde olduğu Ankara Ticaret Odasının raporunda da dile getirilmiş'' dedi.
-YENİ TİCARET KANUNU NE GETİRİYOR?-
Yeni Ticaret Kanunu'nun getirdiklerine değinen Özkorkut, ''Yeni
kanun önüne önemli
hedefler koymuş. Zorunlu hedefler. Bu hedefler Türk işletmeler için büyük önem taşıyor. Türk işletmelerinin uluslararası ticaret,
endüstri,
hizmet,
sermaye,
finans piyasalarının sürdürülebilir
rekabet gücüne haiz, güvenilir aktörleri olması gerektiğinden bahsediliyor. Elimizde bir çok işletme var. Ne var şehrimizde diye düşündüğümüzde, burasının geleceği nasıl olacak sorusu aklımıza geliyor'' dedi.
Kanunun, ülkedeki işletmelerin 10 yıl, hatta 50 yıl sonrası ışık tuttuğuna dikkati çeken Korkut Özkorkut, şöyle konuştu:
''Aile şirketleri her yerde var. Bir süre sonra
ailede bir
küçük çatlak, anlaşmazlık başlarsa ikinci, hatta üçüncü nesilde o güzelim işletmeler yavaş yavaş dağılmaya, bozulmaya, dökülmeye başlıyor. Bunun önüne nasıl geçebiliriz? Bir de bunları uluslararası platforma çıkardık. Sadece yerel, hatta ülke düzeyinde kalmak değil. Gerçekten uluslararası düzeyde çok ciddi bir rekabet var. İşletmelerimizi bu rekabete hazır hale getirmek nasıl mümkün olacak? Bunun alt yapısı nasıl sağlanacak? Bu hedef açısından kanun hazırlayanların yapmayı ön gördüğü iki yenilik getirilmiş. Bir tanesi gerek ticari işletmeler, gerek sermaye şirketlerinde anonim ve limited şirketler öne çıkıyor. Yeni kanun bunlarda kökten değişiklikliğe giderek finansal raporlamayı bir zorunluluk olarak getiriyor.''
(YET-AY-İÇR)08.09.2011 18:01:41