Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan
İzmir Mask Müzesi'ni,
Yüksekovalı kız öğrenciler de ziyaret etti.
Dünyadaki 56 mask müzesinden biri olan ve yaklaşık üç ay önce ziyarete açılan
Konak Belediyesi İzmir Mask Müzesi,
yerli yabancı çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen vatandaşların gezdiği müzeyi, Uluslararası Lions Dernekleri 118-R Yönetim Çevresi Federasyonu'nun düzenlediği Doğu'dan Batı'ya, Batı'dan Doğu'ya
Ulusal Gelişim Projesi kapsamında Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden İzmir'e gelen kız öğrenciler de ziyaret etti.
Bir kısmı ilk kez İzmir'e gelen öğrencileri karşılayan ve sohbet eden Konak Belediye Başkanı
Hakan Tartan, öğrencileri müzede
misafir etmenin kendilerini çok mutlu ettiğini,
Konak Belediyesinin ürettiği ve hayata geçirdiği projeler ile çocuklar, gençler ve kadınların destekçisi olduğunu söyledi.
Gençlerin sosyal
gelişiminin çok önemli olduğunu dile getiren Tartan, öğrencilere, ''İlk defa İzmir'e geldiniz. Çoğunuz ilk defa denizle tanıştınız ve burada Türkiye'nin ilk Mask Müzesini geziyorsunuz.
Üniversite eğitimi için İzmir'e gelen olursa de en büyük destekçisi biz olacağız'' diye seslendi.
İzmir Mask Müzesi hakkında da bilgi veren Tartan, çocuklar, Konak Belediyesi olarak, gençler ve kadınlarla ilgili gelişim projesine öncülük yapmayı, fırsat eşitsizliği ya da imkansızlıkları bir sorun olmaktan çıkararak özellikle eğitim ve kadının birey olarak toplumda varlığını ispatlaması konusunda girişimlerde bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
İzmir Mask Müzesi'nde tiyatro ve ritüel maskları, kabile maskları,
Anadolu maskları ve
ölüm masklarını inceleyen kız öğrenciler, özellikle yaşadıkları hayat ve verdikleri eserlerle toplumda fark yaratan isimlerin masklarının bulunduğu ''İz Bırakanlar'' bölümünü hayranlıkla gezdiler. Öğrenciler, etnik maskların ilginç ve otantik hikayelerini de ilgiyle dinlediler.
Müzeyi gezen öğrencilerden Dilber Çoğaç, İzmir'i ilk kez gördüğünü ve büyük bir mutluluk yaşadığını belirterek, ''İzmir insanı çok içten, çok sıcak olduğu için kendimizi evimizde gibi hissettik. İzmir'in özellikle kültür ve sanata duyarlı yanı hoşumuza gitti. Burada ön yargılardan uzak, kültür ve sanatla iç içe bir hayat var'' dedi.
Öğrencilerden Şehriban Necibe
Çapa da, İzmir'in insanı ve yöneticileriyle kültür ve sanata değer veren bir şehir olduğunu kaydederek, ''Restore edilmiş tarihi yerleri gezdik. Şehirde en
küçük alanların bile yeşillikle, çiçeklerle bezenmiş olması, müzeleriyle
modern hali biz çok etkiledi. Önce aramızda buz dağları var sanıyorduk ama gelince insanların bizim nereden geldiğimizi, kim olduğumuzu kapının arkasında bırakıp sıcak davranmaları büyük bir yakınlık oluşturdu. İzmir bizim için çok güzel bir tecrübe oldu'' diye konuştu.
(SEY-MV)04.07.2011 11:23:42