Efsun Yılmaz - Dünyada 10 bin
doğumun 5'inde görülen
kalp hastalığıyla Manisa'nın
Soma ilçesinde doğan Resul Baran, 3 günlükken büyük bir
ameliyatla kalp
damarlarının yerini değiştiren Dokuz
Eylül Üniversitesi (DEÜ)
Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi sayesinde yaşama tutundu. Manisalı
aile bebeğe, ameliyatı yapan Prof. Dr. Baran Uğurlu'nun da adını verdi.
DEÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Baran Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Temmuz'da doğan bebeğin morardığını fark eden yakınları tarafından
Behçet Uz
Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldığını, daha sonra DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildiğini belirtti.
Yapılan incelemelerde kalpten çıkan aort ve akciğer damarının ters olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Prof. Uğurlu, ''Kalpten çıkan ana damarlar tersti yani akciğere giden damar vücuda, vücuda gitmesi gereken damarlar da akciğere gidiyordu'' dedi.
Dünyada 10 bin doğumun 5'inde rastlanan ''büyük damarların transpozisyonu'' adlı hastalığın ölüme yol açan ağır bir doğumsal kalp sorunu olduğuna dikkati çeken Uğurlu, sebebi bilinmeyen bu hastalıkla dünyaya gelen bebeklerin, kan dolaşımını aort ve akciğer damarının yerinin değiştirilmesiyle sürdürebildiklerini söyledi.
Doğum sonrası kapanan duktus arteriozus adlı yapının açık kalmasını sağlayarak bebeği ameliyata aldıklarını söyleyen Uğurlu, ''Kan dolaşımının devamını sağlamak üzere E1 içeren alprostadil adlı ilacı vererek damarı açık tutabildik ve 8 Temmuz'da ameliyata aldık. Yaklaşık 7 saat süren bir ameliyatla kalpten çıkan ana damarların yerleri değiştirildi'' dedi.
Uğurlu, bebeğin 2 kilogram olduğunu ve düşük ağırlık sebebiyle ameliyatın zor geçtiğini kaydetti.
-''İLAÇ YETİŞKİNLERDE KULLANILIYOR''-
Ameliyat öncesi bebeğe verilen ilacın, Türkiye'de yetişkinlerde kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Uğurlu, şöyle konuştu:
''Ağır damar tıkanıklığı nedeniyle bacaklarında kangrene gidiş saptanan erişkin hastalarda, damarları açmak amacıyla kullanılan Prostoglandin E1 içeren ilaçlar ülkemizde başlangıçta çeşitli yollardan temin ediliyordu. 2011 yılında ülkemizde ruhsatlandırıldı ve halen erişkin hastalarda SGK tarafından karşılanıyor. Ağır kalp sorunlarıyla doğan bebeklerin yaşama döndürülmesinde
yurt dışında başarıyla kullanılan bu ilaçların bebeklerde kullanımının da en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bir serumun fiyatı 100 lira olabiliyor. Aileler çocuklarının yaşaması için bu paranın çok daha fazlasını gözden çıkarıyor. Parası olan ailelerin ilacı bulamadığı da oluyor.''
İlaç sağlanamadığı takdirde bebeklerdeki bu ağır kalp hastalığının ölümle sonuçlanabileceğine dikkati çeken Uğurlu, son aylarda Denizli'de benzer bir doğumun gerçekleştiğini, ilaç bulunamadığı için bebeğin kısa sürede ameliyat edilemediğini ve öldüğünü ifade etti.
Başarılı ameliyat sonrası bebeğe kendi adının da verilmesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Baran Uğurlu, ''Ameliyat ettiğim birkaç bebeğe daha adım verilmişti. Kalp ve damar cerrahisinde bu tür olaylara rastlanabiliyor'' dedi.
-AİLE ÇOK MUTLU-
Resul Baran'ın annesi Ayşe Erpabuş (27) bebeğini dünyaya geldikten 1 gün sonra hastalandığını ve hemen hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Eşinin maden işçisi olduğunu anlatan Erpabuş, bebeğinin ölmesinden çok korktuğunu, ameliyattan sonra bebeğini sağlıkla kucağına alabildiği için çok mutlu olduğunu ifade etti.
Oğlunun adını doğmadan önce kayınpederinin adı olan Resul olarak belirlediklerini, doğumdan sonra doktorun adını da verdiklerini kaydeden Ayşe Erpabuş, Resul Baran'ın da büyüyünce başarılı bir doktor olmasını istediklerini belirtti.
Resul Baran'ın babaannesi Kezban Erpabuş ise ameliyat için gerekli ilacı bulmakta zorlandıklarını söyleyerek, ''Diğer aileler de aynı sorunu yaşamasın. İlacın bebeklerde kullanılmasını sağlayan düzenlemenin bir an önce gerçekleştirilmesini istiyoruz'' diye konuştu.
(EFS-MV-BŞK-KUM)15.08.2011 14:45:26