AAnın Rusça test yayınına başlaması

AAnın Rusça test yayınına başlaması -İEÜ Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Başkan: -AAnın etik, objektif ve tarafsız haberlerinin dünyada en çok konuşulan 10 dil arasında yer alan Rusça sunulması önemli


İZMİR (A.A) - Zeynep Hoşgörür - İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Filiz Başkan, Anadolu Ajansının etik, objektif ve tarafsız haberlerinin dünyada en çok konuşulan 10 dil arasında yer alan Rusça sunulmasının önemli bir atılım olduğunu söyledi.
     Prof. Dr. Başkan, AAnın Rusça test yayınına başlamasına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Rusça yayın yapılmasının, habercilik anlamında büyük bir katkı sağladığı gibi, Türk dış politikası için de önem taşıdığını belirtti.
     Rusça konuşulan ülkelerin, AAnın haberlerine kendi dillerinde ulaşmasının, avantajları bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Başkan, AAnın, etik, objektif ve tarafsız haberlerinin, dünyada en çok konuşulan 10 dil arasında yer alan Rusça sunulması çok önemli. Medya sektörüne baktığımızda çok ciddi bir dezenformasyon görüyoruz. Ajansın böyle bir atılım yapması çok anlamlı ve yerinde dedi.
     AAnın, Rusçanın yanı sıra Arapça ve Boşnakça yayın yapıyor olmasını takdirle izlediğini vurgulayan Prof. Dr. Başkan, şöyle konuştu:
     Son dönemde Türkiyenin bölgesel güç olma hedefi doğrultusunda aktif bir dış politika sürdürülmesi ile AAnın yayınlarının kesişmesi çok dikkat çekici. Türkiye, küresel siyasette her geçen gün biraz daha önemli bir aktör haline geliyor. Eskiden daha pasif bir dış politika izliyorduk. Günümüzde, komşularla sıfır sorun politikası öngörüldüğü gibi gitmemesine karşın, stratejik olarak ABye üyelik süreci yaşanıyor. Türkiye, Orta Doğuya, Rusya gibi güçlü bir ülkeye sınır durumunda. Türkiyenin aktif dış politikasıyla girilen dönemeçte Türkiyenin küresel bir aktör olma yolunda olduğunu düşünüyorum. Tüm etkenler birleşince, farklı dillerde AAnın böyle bir girişimde bulunup yayına başlaması haberciliği farklı ülkelere taşıması çok başarılı.
    
     -İnsanlar doğru ve objektif habere ulaşacak-
    
     Prof. Dr. Başkan, günümüzde çok sayıda kanal üzerinden habere ulaşmanın mümkün olduğunu, sosyal medyanın önlenemez yükselişiyle tüm haberlerin anında kitlelere iletildiğini kaydetti.
     Bilgi çağında habere ulaşmak kadar, doğru habere ulaşmanın da gerekliliğinine dikkati çeken Prof. Dr. Başkan, Habere bir şekilde ulaşıyoruz ama çoğu zaman birbiriyle çelişen haberler de alıyoruz. Rusça yayın ile AAnın, çok objektif, etik ve güvenilir bir habercilik yapacağına inanıyorum diye konuştu.
     Rusçanın dünyanın pek çok yerinde konuşulduğu gibi Türk cumhuriyetlerinde de konuşulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Başkan, şunları kaydetti:
     Bölgedeki insanların da kendi dillerinde doğru ve objektif haberlere ulaşabilme imkanları olacak. İnsanların doğru habere ulaşması çok önemli. Haberi bir şekilde alıyoruz. Farklı ideolojilere sahip medya grupları, haberleri kendi süzgeçlerinden geçirerek verebiliyor. Dolayısıyla haberi her zaman tekrar kontrol etmek durumunda kalıyoruz, bu birçok ülkede böyle. Eskiden yüzümüzü batıya dönüp doğuyu unutmuştuk, ihmal etmiştik. Şimdi onlarla da ilişkilerimiz gelişiyor.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber AAnın Rusça test yayınına başlaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER