AA Genel Müdürü Kemal Özkürk:

AA Genel Müdürü Kemal Özkürk: Ajansı ve Türkiyeyi tanıtmak için son 2 ayda 8 Arap ülkesini ziyaret ettim. Şunu kesinlikle anladım ki; artık Türkiyenin çağı başlamıştır. Ancak bizim zihinsel ve vizyon olarak buna kendimizi hazırla


KONYA (A.A) - Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, Ajansı ve Türkiyeyi tanıtmak için son 2 ayda 8 Arap ülkesini ziyaret ettiğini belirterek, Şunu kesinlikle anladım ki; artık Türkiyenin çağı başlamıştır. Ancak bizim zihinsel ve vizyon olarak buna kendimizi hazırlamamız lazım dedi.
     Öztürk, Konya Valisi Aydın Nezih Doğanı makamında ziyaret etti. Ziyarette AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Salih Melek, Yönetim Kurulu üyeleri Ali İhsan Sarıkoca, Prof. Dr. Refik Korkusuz, AA Genel Müdür yardımcıları Ahmet Tek ve Ebubekir Şahin ile Hukuk Müşaviri Zeki Arıtürk ve Özel Kalem Müdürü Hayrettin Özçelik de hazır bulundu.
     Konya Bölge Müdürlüğünün en büyük bölge müdürlüklerinden biri olduğunu belirten Öztürk, yeni bir bina kiralandığını, ayrıca personel takviyesi yapıldığını söyledi.
     Öztürk, Konyanın yeterince tanıtılmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
     Daha çok haber yapmamız lazım. Daha çok Konyayı tanıtmamız lazım. Güçlü bir sanayisi var. Onun yeterince tanıtıldığı kanaatinde değiliz. Ayrıca ajansımızın yurt dışı haberleri çok arttı. Arapça, Boşnakça yayınlarımız başladı. Bu yayınlarımızda Konyayı tanıtmak istiyoruz. Özellikle Arap dünyasında Hz. Mevlanadan dolayı Konyaya çok büyük bir ilgi var. Ramazan da geldi. Bu çalışmalarımızı biraz yoğunlaştıracağız. Arap dünyasına Konyayı, Hz. Mevlanayı tanıtmak için bir dizi planlamalar yaptık.
    
     -Artık Türkiyenin çağı başlamıştır-
    
     Konyanın İslam dünyasında çok önemli bir yer olduğunu bildiklerini, geçtiğimiz ay Kuzey Afrika ve Arap ülkelerine bir ziyarette bulunduklarını hatırlatan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
     Orada da gördük ki Türkiyemize çok büyük bir ilgi var. Özellikle tarihi mekanlarını, kültürel mekanlarını, inanç turizminin merkezi olabilecek mekanları tanımak istiyorlar. Ajansı ve Türkiyeyi tanıtmak için son 2 ayda 8 Arap ülkesini ziyaret ettim. Şunu kesinlikle anladım ki; artık Türkiyenin çağı başlamıştır. Ancak bizim zihinsel ve vizyon olarak buna kendimizi hazırlamamız lazım. Artık Mevlana, ne Konya ne Türkiyeye sığar, sığmıyor zaten. Ama bizim de onu taşımamız lazım. Herkes Türkiyeye yönelik büyük bir ilgi ve merak içinde. İşte onu doyurmak lazım. O yüzden artık Türkiye, sadece kendi ülkesi kadar düşünmemesi lazım. Bir uluslararası ülke gibi düşünmesi lazım. Bu sabah Ajansımızdaki arkadaşlara da söyledim. Burada yaptığınız haber artık Konyada kalmıyor. Boşnakçaya çevrilip Balkanlara yayılıyor. Arapçaya çevrilip tüm Orta Doğuya yayılıyor. Rusçaya çevrilip tüm Kafkasyaya yayılıyor. İngilizceye çevrilip tüm dünyaya yayılıyor artık. Artık Konya bölgesindeki bir muhabir bile uluslararası etki yapabilecek bir mekanizmaya sahip.
    
     -Bizi temsil eden şey Mevlanadır-
    
     Mevlana, bırakın Konyayı bütün İslam dünyasının sembolü olması lazım diyen Öztürk, Dünyada bizi hangi algı temsil ediyor- İşte; şiddet, terör, bombalama gibi şeyler. Halbuki bizi temsil eden şey Mevlanadır. Onun muhteşem rubaileri, hoşgörüleri ve Divan-ı Kebiridir... Ancak bizim bunu yaymamız lazım. Sizin şehrin Valisi olarak yapacağınız her türlü çalışmayı biz de devletin Ajansı olarak dünyaya yayabilecek mekanizmamız var diye konuştu.
     Bir Katar gazetesinin özel eki olan Türkiye ekini hazırladıklarını ifade eden Öztürk, bu Türkiye ekinde ülkemizin güzel yerlerini, kültürünü tanıttıklarını bildirdi.
     Bu özel ekin içerisinde Konyanın da yer alacağını dile getiren Öztürk, Konyanın hak ettiği dünya çapında bana göre etkin bir şehir olması, İnanç turizminin merkezi olması için de Ajans olarak biz elimizden geleni yapacağız dedi.
    
     -Konyadün dünyaya barış, hoşgörü mesajı vermeye çalışıyoruz-
    
     Vali Aydın Nezih Doğan ise Konyadan dünya barış, hoşgörü mesajı vermeye çalıştıklarını, bunun ötesinde Konya bu mesajını daha etkin bir biçime dönüştürmek için bir kriterler arayışı içinde olduklarını söyledi.
     Geçtiğimiz aylarda Konyada bu anlamda bir toplantı tertip edildiğini ifade eden Doğan, Konya kriterleri dediğimiz yeni kriterler arayışındayız. Kopenhag, Maastricht kriterleri gibi... dedi.
     Burada aslında birincil kriterin yazıcısının Hz. Mevlana olduğunun altını çizen Doğan, ancak kriterlerin oluşmasında Muhiddin-i Arabi gibi düşünürlerin de olduğunu dile getirdi.
     Hem Mevlanayı, hem Konyanın başkent olduğu hususunu birlikte ifade etmeye çalıştıklarını anlatan Doğan, Bunu tabii kendi kendimizle konuşmakla bir yerlere varamayız. Bizim bu konuştuklarımızın bir yerlerde kayıtlanması lazım. Sizin ifade ettiğiniz gibi uluslararası bir takım dergilerde bilgilerin yer alması lazım ki, insanlık için üretilen bu değerler insanlar tarafından anlaşılabilsin. Bu anlamda bize verdiğiniz desteğe teşekkür ediyoruz diye konuştu.
     Konya Valisi Aydın Nezih Doğan programın sonunda, Öztürke Konyanın Beyşehir ilçesinde bulunan Kubadabad Sarayından bir çini örneği armağan etti.
     Öztürk de kendisine üzerinde posta güvercini figürü ve AA logosunun bulunduğu bir şekerlik hediye etti.
    
     -Öztürk, Belediye Başkanı Akyüreki ziyaret etti-
    
     Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyüreki makamında ziyaret eden Öztürk, burada yaptığı konuşmada, AAnın yeni bir çalışma sistemine geçtiğini, bu yeni sistemde Ajansın bölge müdürlüklerinin bir bağımsız ajans gibi çalıştıklarını belirtti.
     AAnın 4 dilde yayın yapmaya başladığını dile getiren Öztürk, Artık Konyada yapılan her haber uluslararası etkiye sahip. Özellikle Arap dünyasına yönelik Arapça yayınlar 1 aydır devam ediyor. Bugün 80e yakın Arapça haber üretiyoruz. Arap coğrafyasında ofisler açıyoruz. Bu ofislerimize doğrudan Arapça haber yazabilen muhabirler yerleştirdik. Artık şu anda Hz. Mevlana ile ilgili bir haberimizi Arapçaya çevirip hemen tüm Orta Doğudaki gazetelere yayınlama mekanizmasına sahibiz dedi.
     Ramazan ayının yaklaştığını bu vesileyle AA muhabirlerinin Ramazana yönelik haber paketleri hazırlığı yaptıklarını anlatan Öztürk, Biz Hz. Mevlananın tüm dünyada yoğun bir şekilde tanınması gerektiğine inanıyoruz. Dünya şu anda sıcak çatışma, savaş ve krizlerle uğraşırken Mevlananın insanı söylemlerinin tam zamanı olduğu kanaatindeyiz. Valilik ziyaretimizde sayın Valimize arz ettik. Benzer yapacağınız her çalışmayı, dünyaya yayabileceğimiz bir mekanizmamız var artık. Bölge müdürlüğümüz burada. Her çalışmanız artık dünyaya duyurabilecek bir yapıya sahip diye konuştu.
     Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Akyürek ise Türkiyede yeni cazibe merkezi kentler oluşturulması gerektiğini, Türkiyenin Ankara ve İstanbuldan ibaret gibi kalmaması gerektiğini bildirdi.
     Anadolu şehirlerinin sesini Ankara, İstanbul gibi duyuramama sorunu yaşadığını ifade eden Akyürek, Bir kişi Ankarada ya da İstanbulda ceketini çıkarsa ya da öksürse haber olabilir. Ancak burada yapılacak çok önemli çalışmalar yeteri kadar yansıtılamayabiliyor. O konuda Anadolu Ajansı bugüne kadar Anadolunun da sesi oldu aslında. Anadolu şehirlerinin bu tanıtım probleminin de Anadolu Ajansının yeni yönetim anlayışıyla daha da güçlü bir şekilde çözüleceğine inanıyoruz dedi.
     Artık Türkiyede kentlerin diğer kentlerle değil dünya kentleriyle yarışması gerektiğini belirten Akyürek, programın sonunda AA Genel Müdürü Kemal Öztürke çini işlemeli semazen sikkesi şeklinde vazo ve 2 ciltten oluşan mesnevi armağan etti.
     Öztürk de kendisine üzerinde posta güvercini figürü ve AA logosunun bulunduğu bir şekerlik hediye etti.
    
     Muhabir : Murat Aslan / Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı : Osman Kurt
<< Önceki Haber AA Genel Müdürü Kemal Özkürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER