AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Şanlıurfada:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Şanlıurfada: -"Bölgesel politikalar faslını açmamız Türkiyenin çözüm sürecinden geçerken çok anlamlıdır"


ŞANLIURFA (A.A) - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bölgesel politikalar faslını açmamız Türkiyenin çözüm sürecinden geçerken çok anlamlıdır" dedi.
     Bağış, GAP Gençlik Derneğine "Eurodesk Sertifikası" verilmesi nedeniyle Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen törende, geçen yıl 61 bin kişinin AB fonlarıyla Avrupaya eğitime gitmesini sağlandığını, bu sene hedeflerinin 70 bin olduğunu belirtti.
     Barışın asıl nüvelerinin Anadoludan çıktığını, Şanlıurfanın da inanç, kültür, medeniyet ve barış merkezi olduğunu aktaran Bağış, şunları kaydetti:
     "Ülkemizin şu anda içerisinden geçtiği hassas ve son derece elzem çözüm sürecinin de kodları Urfanın tarihinde yatmaktadır. Sizler Urfada nasıl Türkü, Kürtü, Arapı ile bir arada yaşayabiliyorsanız ve hiçbir şekilde aranıza bir fitnenin girmesine müsaade etmiyorsanız bunu Türkiyenin geneline yaymak inşallah hep birlikte gerçekleştirebileceğimiz bir olgu olacaktır. Urfa asırlar boyu insanlığa yaydığı sevgi ve barış tohumlarıyla Avrupa kültürüyle de özümsenmiş ve onunla da bütünleşmiş bir şehrimizdir."
    
     -"Bölgesel politikalar faslını açıyoruz-"
    
     Avrupanın "ekonomik kriz" ve "ötekileştirme" sorunuyla baş başa olduğunu ifade eden Bağış, Avrupanın kendi değerlerine yeniden dönebilmesi için Şanlıurfa ruhunun bu ülkelerin tamamına; Şanlıurfa kültürünün de çözüm sürecinde Türkiyenin farklı bölgelerine yayılması gerektiğini anlattı.
     ABde yeni bir sürece girildiğini hatırlatan Eğemen Bağış, şöyle konuştu:
     "ABde yaklaşık 3 yıl aradan sonra bölgesel politikalar faslını açıyoruz. Bölgesel politikalar faslını açmamız Türkiyenin çözüm sürecinden geçerken çok anlamlıdır. Çünkü bu faslın açılması demek Türkiyenin farklı coğrafi alanları arasındaki gelir farklılıklarının, gelirin dağılımındaki adaletsizliklerin kapatılması yönünde irade koyması anlamına gelmektedir. Yani Türkiyedeki eşitlik anlayışımızın Avrupa Birliği tarafından da tescil edilmesi, tasdik edilmesi, takdir edilmesi anlamına gelmektedir. İşte çözüm süreci de aslında anayasamızdaki eşitlik maddesinin, Türkiye Cumhuriyetinin her vatandaşı eşittir diyor ya aslında bunun uygulamaya geçmesidir. Bu yüzden bu süreçte sizlerle birlikte atacağımız adımlar çok çok önemlidir."
    
     -"Gün geldi Kürt olamadılar"
    
     Anayasada her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının eşit olduğunun yazdığını, ancak uygulamada eşitliğin olmadığını öne süren Bağış, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Kendi vatandaşına ayrımcılık yapan bir devlet vardı. Bu ülkenin Ermeni vatandaşları 112 yıl boyunca kendi tarihi mabetleri olan Akdamarda dua edemediler. Bu ülkenin Roman vatandaşları hiçbir zaman kendilerini bu ülkenin parçası hissedememişlerdir. Ama bugün devletin Başbakanı 20 bin Roman vatandaşıyla bir araya gelip onlara yeni TOKİ projelerinden bahsedip, müjdeler verebiliyor. Bu ülkede insanlar müsteşar, bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı olabildiler ama gün geldi Kürt olamadılar. Rahmetli Özal Benim annem Kürttü, teyzem Türkçe bilmezdi demişti ama Ben Kürtüm dememişti. Cumhurbaşkanlarının bile Kürt olduğunu söyleyemediği bir ülkeyken bugün devletin televizyonlarında Kürtçe yayın var. Bugün mahkumlar kendilerini ziyaret eden anneleriyle, akrabalarıyla anadillerinde konuşabiliyorlar. Siyasiler istedikleri dilde seçim propagandası yapabiliyorlar."
     Bağış, çözüm sürecinin 3 Kasım 2002de AK Parti iktidarıyla başladığını ve bu sürece herkesin sahip çıkması gerektiği vurguladı.
     Konuşmanın ardından Eğemen Bağış, GAP Gençlik Derneğine Eurodesk sertifikasını verdi.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın - Selen Tonkuş / Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Şanlıurfada: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER