AB ülkelerine tazminat davası açma tavsiyesi

AB ülkelerine tazminat davası açma tavsiyesi -Hamburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wolfgang Voegeli, 6 ay süren AB Üye Ülkelerine Vizesiz Giriş: Mevcut Durum raporunda Türk vatandaşlarına yasal olmamasına rağmen kendilerin


ANTALYA (A.A) - Hamburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wolfgang Voegeli, 6 ay süren AB Üye Ülkelerine Vizesiz Giriş: Mevcut Durum raporunda Türk vatandaşlarına yasal olmamasına rağmen kendilerine vize uyguladıkları gerekçesiyle AB ülkelerine tazminat davası açmaları önerisinde bulundu.
     Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, fakülte dekanlık makamında düzenlenen basın toplantısında, Hamburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wolfgang Voegelinin geçen yıl ekim ayında üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yapmaya başladığını söyledi.
     Voegelinin öncülüğünde, fakülte öğretim üyelerinin desteği ile AB ülkelerinin Türklere karşı uyguladığı vize uygulamasının haksızlığınını bilimsel temellerde ifade etmek için AB Üye Ülkelerine Vizesiz Giriş: Mevcut Durum başlığı ile rapor hazırlamaya karar verdiklerini anlatan Gümrükçü, yaklaşık 6 ay süren çalışmanın ardından raporun tamamlandığını kaydetti.
     Voegelinin raporda vize uygulamasına tarihi perspektiften baktığını ifade eden Gümrükçü, Voegelinin 1963den 2012ye kadarki süreçle ilgili yaptığı değerlendirmede, özellikle Ankara Anlaşmasının hizmet serbest dolaşımı ile ilgili maddelere dikkat çektiğini anlattı.
     Ankara Anlaşmasını uygulanabilir hale getiren Katma Protokolün araştırmanın bir diğer konusu olduğuna işaret eden Gümrükçü, 1973de yürürlüğe giren protokolün 41. maddesi olan mevcut haklarda kötüleştirme olamaz ibaresinin raporun diğer bir dayanağı olduğunu belirtti.
    
     -1973e kadar Almanyaya vizesiz gidilebiliyordu-
    
     Voegelinin araştırmasına göre, 1973deki protokole göre AB ülkelerinin Türklere vize uygulamasının yasal olmadığına dikkat çektiğini ifade eden Gümrükçü, şunları söyledi:
     Voegeli, Almanyadaki Yabancılar Yasasını da inceledi. 1973e kadar geçerli olan yasaya göre Türkler, ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor ve 3 ay kalabiliyordu. Bunun için tek şart pasaport ve bir miktar paraydı. Bu kriterleri yerine getiren her Türk seyahat edebiliyordu. Bu düzeni yeniden kurmamız gerekiyor. Teknik hizmet sunan insanların izin almadan vizesiz iki ay çalışma hakkı vardı. Bunu Almanyanın Yabancılar Yasasında görüyoruz. Ancak Almanya daha sonra kanunu değiştirdi ve vize uygulamasını başlattı. Bu uygulama günümüzde de devam ediyor.
     Gümrükçü, 2005e kadar diğer ülkelerde de Almanyanın bu kararına benzer uygulamaların görüldüğünün dile getirerek, AB Komisyonunun da Almanyanın aldığı kararı benimseyerek bunu tüzüğüne geçirdiğine dikkat çekti.
     Komisyonun bu işlemini Voegelinin uygun görmediğini ifade eden Gümrükçü, şöyle dedi:
     Tüzük ikincil hukuktur. Birinci hukuk değildir. Birinci hukuk da Ankara Anlaşmasıdır, Katma Protokoldür. Bunlar parlamentodan geçmiştir. Yasaya aykırı bir tüzük çıkaramaz. Bu nedenle Türkiye üçüncü dünya ülkesi sıfatından çıkarılıp vizesiz ülke kategorisine taşınmalıdır. Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği Adalet Divanına vize uygulamasına karşı açtıkları davalar, Türk vatandaşları lehine sonuçlanmıştı. Adalet Divanının Türkler lehine aldığı karar, vizenin kalktığını göstermektedir. Raporda vize uygulanan her Türk vatandaşının tazminat davası açmasının en doğal hakkı olduğu belirtilmiştir.
     İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy da Türkçe ve İngilizceye çevrilen raporun ilk olarak Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini, raporun şimdi de Başbakanlık ile AB ülkelerinin yetkili organlarına gönderileceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber AB ülkelerine tazminat davası açma tavsiyesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER