Adalet Bakanı Ergin:

Adalet Bakanı Ergin: -Türkiyenin bundan sonraki süreçte kazanımlarını yitirmemesi, bu gelişmelerin daha da artırılabilmesi için, reel sektörün esnaf kesimini daha da büyütebilmesi için siyasi istikrarın, buna bağlı olarak ekonomik


HATAY (A.A) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiyenin bundan sonraki süreçte kazanımlarını yitirmemesi, bu gelişmelerin daha da artırılabilmesi için, reel sektörün esnaf kesimini daha da büyütebilmesi için siyasi istikrarın, buna bağlı olarak ekonomik istikrarın devamı gerekiyor dedi.
     Bakan Ergin, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde (HESOB) düzenlenen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Birlik Başkanları Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, herkesin kendi bulunduğu zeminde ortaya koyacağı katkılarla bu ülkeyi daha yaşanabilir bir noktaya getirmek durumunda olduğunu ifade etti.
     Türkiye güçlü olursa, dizlerinde derman olursa, uluslararası düzlemde itibarı yüksek olursa bunun herkese yansımasının farklı olacağını söyleyen Ergin, şunları kaydetti:
     Farklı yaşam tarzı düşüncelerimiz olabilir ama bu ülkenin zenginleşmesi, gelişmesi, bizden sonraki nesillere daha güçlü bir ülke bırakmak hiçbirimizi rahatsız etmez, hepimizi memnun eder. Ortak hedef de bu. Son 10 yılda Türkiye önemli mesafe katetti. Siyaset yapmak adına değil ama Türkiye uzun yıllar sıkıntılarla yürüdü. Siyasi istikrar olmadı, koalisyonlar oldu, mali krizler oldu, bunu siyasi krizler izledi. Bir türlü iki yakamızı bir araya getiremedik uzun süre. Ara ara istikrarlı hükümetler geldiğinde ülke güç kazanmaya başladı ve o periyotlarda belli sorunlarını çözdü ama ne zaman ekonomi bozulur, siyasi istikrar bozulursa ülkede huzur da dirlik de maalesef sıkıntıya giriyor. Bu açıdan son 10 yılda siyasi istikrarın getirmiş olduğu birtakım avantajlar ortaya çıktı. Bu avantajlar iyi değerlendirildi ve Türkiye çok önemli mesafeler katetti.
     Bakan Ergin, Türkiyenin dermanı artarsa bu dermanın dalga dalga Anadolunun en ücra köşelerine kadar yansıyacağını belirterek, Ülkenin dizinde ne kadar derman olursa bunun bölgelere yayılması, insanımıza ulaşması da o denli artacaktır. Bu süreç devam etmeli. Türkiyenin bundan sonraki süreçte kazanımlarını yitirmemesi, bu gelişmelerin daha da artırılabilmesi için, reel sektörün esnaf kesimini daha da büyütebilmesi için siyasi istikrarın, buna bağlı olarak ekonomik istikrarın devamı gerekiyor dedi.
     Türkiyeye komşu ülkelerde, bölgede ve Avrupada ciddi sıkıntılar yaşandığına değinen Ergin, şöyle devam etti:
     Avrupada ciddi sıkıntılar var. Yunanistanı görüyoruz. Ekonomik istikrarsızlık siyasi istikrarsızlığı getirdi. Benzer sıkıntılar maalesef İspanyada görülmeye başlandı. Portekiz, İtalya sıkıtılar yaşıyor. Dünya ekonomisine yön veren, yöneten ve en büyük ekonomiye sahip olan olan, gelir düzeyi en yüksek olarak adlandırdığımız bölgelerde bile bu kadar derin ve sarsıcı krizler yaşanıyor. Bütün bu sıkıntılara rağmen Türkiye, küresel krizi küçük birtakım sıkıntılarla aşmayı başaran bir ülke. Bunun için hamdediyoruz. Elbette ki esnafımızın dertleri var ama dünyaya, bölgemize baktığımızda sahip olduğumuz değerleri, imkanları da iyi bilmek durumundayız. Hastalık gelmeden sağlığın, yaşlılık gelmeden gençliğin, fakirlik gelmeden zenginliğin, Allah korusun kriz dönemi gelmeden önce de istikrar dönemlerinin kıymetini bilip aynen karınca gibi kış erzakını, azığını hazırlayarak kışa hazırlıklı olmak gerekiyor diye düşünüyorum.
     Ergin, Türkiyenin en önemli sorunlarından birinin terör olduğuna işaret ederek, Bu ülkenin uzunca bir süredir mücadele ettiği terör sıkıntısı var. Bu sıkıntıyı giderebilmek için de önemli gayretler sarf ediliyor. Ülke imkanlarının bir kısmı maalesef terörle mücadele harcanıyor. Bu terörle mücadele harcanan kaynakların da ekonomiye reel sektöre aktarıldığı bir Türkiyeyi tutabilecek hiçbir güç yok bu coğrafyada. Onun için bu sorunlardan kurtulup ülkemizin dinamizmini, dünya ekonomisindeki sıralamasını daha da iyi noktalara taşıyacak potansiyele sahip olduğumuzu da ifade etmek istiyorum diye konuştu.
    
     -Esnaf ve sanatkarlar, değişim ve dönüşümün en ağır faturasını ödeyen kesim-
    
     TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de esnafın, sanatkarın ülkede en büyük sıkıntıyı çeken, değişim ve dönüşümün en ağır faturasını ödeyen kesim olduğunu söyledi.
     En büyük idealinin Türkiyedeki esnaf ve sanatkarın gelişmiş ülkelerdeki seviyeye gelmesi olduğunu ifade eden Palandöken, bu konudaki meselelerin çözümünü beklediklerini belirtti.
     Dünyanın hiçbir yerinde ticaret sisteminde Türkiyedeki gibi müsamaha gösterilmediğini kaydeden Palandöken, şöyle konuştu:
     Kurallarını koruyorlar. Sistemin işlemesini sağlıyorlar. Bizde maalesef elini kolunu sallıyor, Ahmet, Mehmet amcamın yaptığı işleri rakip geliyor ve buralarda sadece konteynerlerle çöp bırakıyorlar. Vergisini, kazancını kendi ülkesine götürüyor. Ya da Ankara İstanbul gibi merkezlerine çekiyorlar. Burada sadece yerel hizmetlerini alıyorlar ama bugün ülkenin ayakta durmasını sağlayan çok önemli bir kesim de zaman içerisinde yok oluyor. Bu düzenin kurucusu 800 yıllık geçmişe sahip Ahi kültür ve geleneği yok oluyor. Bir felsefe, yaşam biçimi bu. İnsanların içerisinde bulunduğu yaşam örgülerinin geçtiği o caddeler, sokaklar, mahalleler, bu insanlık değerinin yetiştiği insanlar bir anda yabancı sermayenin karşısında attıkları ve yaptıkları işlerin ülkemizde kural koyulmadan yapılmasının eziyetini çekiyorlar.
     Palandöken, yeni çıkacak Türk Ticaret Kanununda kendilerini ilgilendiren meselelerin mutlaka çözüme kavuşması gerektiğini söyledi.
     Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, HESOB Başkanı Kadir Teksözün de konuşma yaptığı etkinlikte Bakan Ergine ve katkıda bulunanlara çeşitli hediyeler verildi.
     Toplantının ardından HESOB tarafından restore edilen ve Bendevi Palandöken adı verilen eski bir Antakya evi ile Antakya Kültürlerarası Diyalog Derneğinin (AKADİM) açılışını yaptı.
     Bakan Ergin, HESOB ve AKADİM tarafından restore edilen iki Antakya eviyle ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven / Abdulgafur Kılıç / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Adalet Bakanı Ergin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER