Adanadaki temizlik işçisi kadının ölümü

Adanadaki temizlik işçisi kadının ölümü -TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Bulca: (İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası) Bu yasa, isminden de anlaşılacağı gibi işçilerin sağlığı ve güvenliği, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunabi


ADANA (A.A) - Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. İsmail Bulca, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili olarak, Bu yasa, isminden de anlaşılacağı gibi işçilerin sağlığı ve güvenliği, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunabilmeleri için çıkarılmamıştır dedi.
     Bulca, yaptığı yazılı açıklamada, Adanada bir temizlik firmasında çalışan Pakize Akcanın (31), 7 Temmuzda Toros Mahallesinde bir apartmanın 8inci katında E.K.ya ait evde cam silmek isterken dengesini kaybederek düşüp hayatını kaybettiğini anımsattı.
     İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının da 30 Haziran tarihi itibarıyla Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Bulca, ev hizmetlerinde çalışanların, söz konusu yasanın kapsamı dışında bırakıldığını öne sürdü.
     Yasanın hazırlanması sürecinde TTB, TMMOB, DİSK ve KESK olarak yapılan uyarıların dikkate alınmadığını iddia eden Bulca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Uyarılara rağmen çıkartılan bu yasa, Pakize Akcanın olduğu gibi bundan sonra da gerek ev hizmetlerinde çalışanlar, gerekse maden ocaklarında, tersanelerde, organize sanayi bölgelerinde ve küçük işletmelerde meydana gelecek iş cinayetlerinin sorumlusu olacaktır. Bu yasa, isminden de anlaşılacağı gibi işçilerin sağlığı ve güvenliği, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunabilmeleri için çıkarılmamıştır. İşin sağlığı ve güvenliği düşünülerek çıkartılmıştır. Sadece işin verimi düşünülmektedir, üretimin maliyetini düşürmeyi hedeflemektedir. Bu maliyetin düşürülmesinde işçinin iş güvencesi, can güvencesi, iş yerindeki iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı alınacak tedbirler maliyeti artırdığı düşünülerek önemsenmemiştir.
     Bulca, yasanın tüm çalışanları kapsayacak şekilde düzenlenmesi, bu nedenle yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ileri sürdü.
    
     Muhabir: Ali Güreli / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Adanadaki temizlik işçisi kadının ölümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER