Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi -Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akçin: -Amacımız bu kanunla konut üretmek değil, Türkiye genelinde 6,5 milyonun üzerinde olan salaş yapıları yenilem


ANTALYA (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Akçin, çıkartılan kanunla amaçlarının konut üretmek değil, Türkiye genelinde 6,5 milyonun üzerinde olan salaş yapıları yenilemek olduğunu söyledi.
     Akçin, mayıs ayında yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun Antalyadaki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına tanıtılması amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ülke genelinde ilk olarak 700-800 binanın yıkılacağını söyledi.
     Bu binaların yüzde 50sini kamu binalarının oluşturduğunu ifade eden Akçin, Çürük çıkan binalar boşaltılacak. Amacımız bu kanunla konut üretmek değil, Türkiye genelinde 6,5 milyonun üzerinde olan salaş yapıları yenilemek. Yeni yerleşim alanları oluşturmak gibi bir amaç yok dedi.
     Bedelsiz konut yapılmayacağını, kentsel dönüşümün uygulandığı alanlarda insanların arsa payı üzerinden daire sahibi olacaklarını bildiren Akçin, ekonomik yeterliliği olmayanlara yıkım ve yapım kredileri verileceğini kaydetti.
     Bazı kamu kurumlarından kapalı rezerve alanlarını talep etmelerine rağmen cevap alamadıklarını belirten Akçin, Kurumlarımız elinde bulunan arsayı bildirmek istemiyor. Cevap istiyoruz yok diyorlar. Oysa haritayı açıp baktığımızda hepsinin geniş alanları var. Bunları artık resen tespit edeceğiz diye konuştu.
     Akçin, devletin bir anda insanların elektriğini, suyunu keserek evlerini yıkacağı gibi bir algının oluştuğunu anlatarak, şunları söyledi:
     Amacımız bu konuda bilinçli bir toplumun oluşması. Deprem, sel başta olmak üzere riskli olan bölgelerdeki konutların sahiplerinin de olurlarıyla daha güvenli alanlara taşınması vaya yapılarını yenilemeleri istenecek. İnsanlar bilinçli bir şekilde riskli olan bu yapılarından çıkmak istemiyorlarsa ne yapılabilir- Beğensek de beğenmesek de kamu yararına bu kanunu uygulamak zorundayız. Ülkemizdeki deprem gerçeği mutlaka göz önünde bulundurulmalı.
    
     -Vali Yardımcısı Cevheroğlu-
    
     Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da Türkiyede başta deprem olmak üzere çeşitli afetler sebebiyle birçok can ve mal kaybının yaşandığını söyledi.
     Daha fazla kayıp yaşanmaması için tedbirlerin alınması, çözüm yolunda adımların atılması zorunluluğu olduğunu dile getiren Cevheroğlu, şöyle dedi:
     Türkiye sürekli doğal afetlerin yaşandığı bir bölgede. Ancak insanları öldüren depremler değil binalar ve eşya düzenlemeleridir. Bu kanunu yürekten destekliyorum. Rant ve beklentilerden uzak bir şekilde uygulanması halinde ülkemizin deprem gerçeğine uygun bir çalışma. Ülkemizde deprem nedeniyle çok dramatik bir tablo var. Bu projeleri hazırlayanlar empati kurarak ve samimiyetle yasayı uygulamalılar. Bunu Türkiye için yapmalıyız.
     Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yaşar Güvenç ise her ülkenin kendi ekonomik ve sosyal yapısına göre afetlere karşı projeler ürettiğini anlattı.
     Türkiyede nüfusun yüzde 70, sanayi alanlarının da yüzde 75nin birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yer aldığını vurgulayan Güvenç, Kentsel dönüşüm projesi Türkiyenin olmazsa olmazıdır. Bizler üzerimize düşeni yapmalıyız. Riskli yapılar belirlenerek projeler kapsamında yenilenmeli. Kentsel dönüşüm projesi bu çarpıklığı da ortadan kaldıracak diye konuştu.
     Toplantıda daha sonra Antalya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Proje Şube Müdürü Başak Güneş tarafından Antalyadaki deprem riski ve riskli binaların durumları ile ilgili sunum yapıldı.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER