Afgan mülteciler Siirtte

Afgan mülteciler Siirtte -Türkiyeye sığınan 25 Afgan aile, Vandan Siirte getirilerek kamu misafirhaneleri ve valilikçe kiralanan evlere yerleştirildi


SİİRT (A.A) - Afganistandan İrana ardından Türkiyeye sığınan 25 Afgan aile, Siirtteki kamu misafirhaneleri ve valilikçe kiralanan evlere yerleştirildi.
     Yaklaşık 15 gün önce İran üzerinden Türkiyeye giriş yapan bir grup Afgan mülteci, depremin vurduğu Vanda zor şartlarla baş edemediklerinden Siirte yerleştirildi. Valilik ve Kızılayın sahip çıktığı ailelerin 12si kentteki kamu kurum ve kuruluşların misafirhanelerine yerleştirilirken, 13ü için ise valilikçe ev kiralandığı belirtildi.
     Ailesiyle İrandan Türkiyeye geçtikten sonra Siirte gönderilen Muhammed İslam, iç savaş ve yoksulluktan dolayı ülkelerini terk edip önce İrana kaçtıklarını ancak burada çalışma ve eğitim hakkı verilmediğinden 3 çocuğu ve eşiyle Türkiyeye sığındıklarını söyledi.
     Geçimlerini kendilerine verilen yardımlarla sağladıklarını ifade eden İslam, şöyle konuştu:
     Biz Kabilden kaçtık, ailemizi geçindirecek bir işimiz yoktu. Zor şartlara daha fazla dayanamadık ve İrana sığındık. Burada da bize çalışma hakkı verilmediği gibi çocuklarımıza da eğitim hakkı verilmedi. Zor şartlar altında yaşıyorduk biz de Van üzerinden Türkiyeye sığındık. Vandaki depremden dolayı Siirte gönderdiler. Kızılay bize sahip çıktı. Her ne kadar ihtiyaçlarımız karşılansa da çalışma iznimiz olmadığı için çok zor şartlar altında yaşıyoruz. Ailelerimiz ve çocuklarımızla birlikte çok zor durumdayız. Geçimimizi bize verilen yardımlarla sağlamaya çalışıyoruz. Bize yardım eden yetkililere ve Kızılay ekiplerine teşekkür ediyoruz.
     Kızılay Siirt Şube Başkanı Yener Tanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilk kez Siirte mülteci barındırma hakkı verildiğini söyledi.
     Vandan Siirte yerleştirilen Afgan ailelerin bir bölümünün kamu kurum ve kuruluş misafirhanelerine yerleştirildiğini belirten Tanık, şöyle konuştu:
     Diğerlerine ise kiraları valilik tarafından ödenmek üzere evler tutuldu. Kendi imkanlarıyla yardım arayan bu Afgan aileler ellerinde Hilal-i Ahmer (Kızılay) diye adresimizin üzerinde yazılı olduğu bir not ile derneğimize gelerek yardım talebinde bulundular. Bu ailelerin durumlarını Siirt Valiliğinden teyit ettikten sonra Kızılay olarak ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar başlattık. Giyim, gıda ve ev eşyasına kadar her türlü yardıma ihtiyaçları var. Bazı vatandaşlarımız şimdiden hayırlarını yapmaya ve bu ailelere destek çıkmaya başladılar. Örneğin ataması başka bir ile yapılan bir öğretmenimiz bütün ev eşyasını Afganlı iki aileye bağışladı. Hepsinin bu tür yardımlara ihtiyaçları var.
     Yener Tanık, Siirt, Batman ve Şırnaka mülteci barındırma hakkının yeni verildiğini öğrendiklerini de aktardı. Tanık, Siirte yerleştirilen mültecilerin durumu konusunda şu ana kadar kendilerine Birleşmiş Milletlerden herhangi bir bilgi gelmediğini de sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen-Zekeriye Güneş
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Afgan mülteciler Siirtte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER