Afganistanın Ankara Büyükelçisi Jayhoon, Konyada:

Afganistanın Ankara Büyükelçisi Jayhoon, Konyada: -Mevlana, ne Afganlara ne de Türklere aittir. Mevlana tüm insanlığın ortak değeridir


KONYA (A.A) - Afganistanın Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, Mevlana, ne Afganlara ne de Türklere aittir. Mevlana tüm insanlığın ortak değeridir dedi.
     Jayhoon, bir dizi ziyaret için geldiği Konyada ilk olarak Vali Aydın Nezih Doğanı makamında ziyaret etti.
     Doğan, ziyaretteki konuşmasında, Mevlananın Belh kentinde doğduğunu, mezarının ise Konyada bulunduğunu, bu nedenle Afganistan ile ortak kültürel değerlerinin bulunduğunu söyledi.
     Jayhoon ise Konyanın kendileri için önemli bir şehir olduğunu belirtti.
     Afgan halkının Türkiyeyi sevdiğini, Konyaya ve Konyalılara özel ilgilerinin bulunduğunu ifade eden Jayhoon, şunları kaydetti:
     Burada tarihten gelen bir bağ var. Mevlananın doğduğu yer Belh, ancak türbesinin bulunduğu yer Konya... Mevlana, ne Afganlara ne de Türklere aittir. Mevlana tüm insanlığın ortak değeridir. Ankara dışında ilk ziyaretimizi de Konyaya yaptık. Geçenlerde Konya ile Belh, kardeş şehir oldu. Bu iki şehir arasındaki kardeşlik ilişkilerimiz bundan sonra daha da güçlü olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz çok güçlüdür. Ümit ediyoruz ki her geçen gün daha da güçlü olsun.
     Konuşmaların ardından Vali Doğan, Jayhoona semazen konulu fotoğraflardan oluşan bir katalog hediye etti.
     Daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyüreki makamında ziyaret eden Jayhoon, buradaki konuşmasında da Mevlananın Afganistandaki evini restore ettirmesi kararı için Türkiyeye teşekkür etti.
     Akyürek ise Mevlananın, Afganistan ve Türkiye arasındaki kültürel bir bağ oluşturduğunu söyledi.
     Afganistanla ilişkilerin daha da güçlendirileceğini ifade eden Akyürek, Belh ile Konya kardeş şehirdir. Bundan sonra kardeş olarak hareket edeceğiz diye konuştu.
     Daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpanı ziyaret eden Jayhoon, ardından Mevlana Müzesine geçerek, yetkililerden bilgi aldı.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu / Sayed Khodaberdi Sadat
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Afganistanın Ankara Büyükelçisi Jayhoon, Konyada: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER