Afyonkarahisarda arkeolog ve uzmanlara eğitim semineri

Afyonkarahisarda arkeolog ve uzmanlara eğitim semineri -Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Kocapınar: -Ülkemizde yabancı kazıların 3 katı kadar Türk bilim adamlarının yürüttüğü kazılar mevcut. Ayrıca kurtarma kazılarım


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar, Türkiyede yabancı kazıların 3 katı kadar Türk bilim adamlarının yürüttüğü kazıların bulunduğunu, ayrıca kurtarma kazılarının da olduğunu belirterek, bunların toplamının 350nin üzerinde olduğunu söyledi.
     Kocapınar, Afyonkarahisarın İhsaniye ilçesinde bir otelde düzenlenen arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarına katılacak arkeolog ve uzmanlara yönelik eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, Türkiyedeki üniversitelerde 40ı aşkın arkeoloji bölümü bulunduğunu bildirdi.
     Bölümlerin yeterli ve çok iyi düzeyde olduğunu belirten Kocapınar, Yabancı kazılardan geriye kalır bir yanımız artık yok. Bilimsel çalışmalara, yabancı çalışmalara da açığız. Ülkemizde yabancı kazıların 3 katı kadar Türk bilim adamlarının yürüttüğü kazılar mevcut. Ayrıca kurtarma kazılarımız var. Bunların toplamı 350nin üzerindedir dedi.
     Kocapınar, kaçak kazıların bilimsel veri elde etmeyi zorlaştırdığına dikkati çekerek, açgözlülük ve köşe dönme mantığıyla hareket edenlere bunu anlatmanın zor olduğunu vurguladı.
     Kültür varlıklarının korunmasının sadece bakanlık temsilcileri ve uzmanların değil, herkesin görevi olduğunu dile getiren Kocapınar, şöyle konuştu:
     Türkiyede 10 binin üzerinde sit alanı var. Kültür varlıkları bakımından çok zengin bir ülkede yaşıyoruz. Bu nedenle de sorumluluğumuz çok fazla. Halkın bilinçlenmesiyle bu sorumluluğun hafifleyeceğine inanıyoruz. Başımızın ağrıdığı ve kültür varlıklarımızı yok eden çalışmalar, kaçak kazılardır. Bu çalışmalar her yerde var. Halkımızın bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Uzmanlar, bilimsel veriyi elde edebilmek için toprağı santimetre üzerinden, kaçakçılar da iş makinesiyle kazar. İş makinesi veya dinamitle yapılan kazılardan bilimsel veri elde etmek mümkün değil. Maalesef bir lahdin içine giriyorlar, onu parçalıyorlar. Aslında oradaki taşınır eşyadan daha değerli olan lahdi yok ediyorlar. Bu konuya umarım onlar da bir şekilde duyarlı olur.
     Kocapınar, kaçak kazıyı ihbar edenlere devlet tarafından ödül verildiğini anlatarak, halkın bundan yararlanabileceğini sözlerine ekledi.
     Uzmanlar tarafından sunumlar yapılmasıyla devam eden seminer, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör / Sedat Gök
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Afyonkarahisarda arkeolog ve uzmanlara eğitim semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER