Ahilik Haftası

Ahilik Haftası -Aydın Valisi Kerem Al: -Ahilik prensiplerinden ve kültüründen bugün de alınması gereken ilhamlar vardır


AYDIN (A.A) - Aydın Valisi Kerem Al, Ahilik prensiplerinden ve kültüründen bugün de alınması gereken ilhamlar vardır dedi.
     Vali Al, Ahilik Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ahiliğin, Türk milletinin köklü geleneklerinden biri olarak yüzyıllar boyunca varlığını koruyan, gücünü ve etkinliğini geniş bir coğrafyada devam ettirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Temelleri Ahi Evran-ı Veli tarafından atılan ahilik, Selçukludan bu yana sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda insanları yetiştiren aynı zamanda toplumu ekonomik yönden kalkındıran ve ahlaki esaslarıyla da sosyal yaşamı biçimlendiren kısacası toplumsal ilişkileri, çalışma yaşamının meziyetlerini esas alarak düzenleyen sosyo-ekonomik bir sistemdir.
     Ahilik, dürüstlük, cömertlik ve yardımseverlik ilkelerinin bir arada yaşatılmasını prensip edinen, yöneticisinden ferdine kadar herkese ışık tutan bir yaşam felsefesi ve idari sistemdir. Toplumsal hayatın ortak paydası olan insanı esas alan Ahilik kültürü ve felsefesi kem bakmamayı, kötü söz söylememeyi ve kimsenin namusuna ve şerefine göz dikmemeyi öğütler. Ahilik prensiplerinden ve kültüründen bugün de alınması gereken ilhamlar vardır. Ahilik değerleri sadece ekonomik alanda değil sosyal hayatın dinamiklerine de esin kaynağı olmuştur. Böylece toplumu sadece ekonomik boyutta değil, gerek idari gerekse felsefi alanda geliştiren prensipler bütünü olarak değerlendirilmelidir.
    
     Muhabir: Suat Deniz
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER