Ahıska Türklerinden Sürgünde 68 Yıl yürüyüşü

Ahıska Türklerinden Sürgünde 68 Yıl yürüyüşü -Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Zeyrek: -Ahıska Türkleri, vatanları olan Ahıskaya dönmek ya da al bayrak gölgesinde yaşamak istiyorlar


ESKİŞEHİR (A.A) - Türkiyenin çeşitli illerinden Eskişehire gelen Ahıska Türkleri 1944 yılındaki sürgünü protesto etmek için Sürgünde 68 yıl yürüyüşü gerçekleştirdi.
     Eskişehir Türk Ocağı, Ahıska Gençliği ve Bizim Ahıska Dergisinin düzenlediği Eskişehir Yediler Parkı önünde başlayan yürüyüşe, Ahıskalı gençlerden bazıları yöresel kıyafetleriyle katıldı. Evimizi, yurdumuzu, vatanımızı istiyoruz yazılı pankart eşliğinde Hamamyolu Caddesi üzerinde yürüyen grup, Reşadiye Camisi önünde basın açıklaması yaptı.
     Grup adına basın açıklamasını okuyan Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Yunus Zeyrek, Ahıska Türklerinin 14 Kasım 1944 yılında sürgün edildiğini söyledi.
     Ahıskalıların Türk oldukları için sürgün edildiğini bildiren Zeyrek, bu süreçte Ahıskalıların yaşadıkları dramı anlattı.
     Zeyrek, Türkiyenin Ahıska Türklerini görmezden geldiğini öne sürerek, şunları kaydetti:
     Bu halk Türküm diyor, Müslümanım diyor. Büyük bir felaketin kurbanı olan Ahıska Türkleri, vatanları olan Ahıskaya dönmek ya da al bayrak gölgesinde yaşamak istiyorlar. Türkiyeye gelenler ise ikamet ve çalışma izniyle vatandaşlık hakkı almada bir çok engelle karşılaşıyorlar. Bunlar Türkiyeye yakışmıyor. Bir zamanlar bizim serhatlerimizi bekleyen bu kardeşlerimizin elinden tutmak, onlara gönüllerimizi açmak, milli,insani ve vicdani borcumuzdur.
     Açıklamanın ardından İsmet İnönü Caddesine doğru yürüyen grup, daha sonra olaysız dağıldı.
    
     -14 Kasım 1944 Ahıska Sürgünü-
    
     Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944 yılında, Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından günümüzde Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıksa bölgesindeki binlerce insan tren vagonlarına doldurularak, gidecekleri yere kadar aşağı dahi inmemek koşulu ile Orta Asyaya sürülmüşlerdir.
     Binlerce insanın hayatını kaybettiği yolculuk sonunda Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistana yerleştirilen Ahıska Türkleri, 12 yıl boyunca burada sıkı yönetim rejimi altında tutulmuştu. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra arşivlerde, sürgünün Stalinin Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıkmıştı.
     Günümüzde, Türkiyenin de aralarında bulunduğu 9 ülkede yaklaşık 500 bin Ahıskalının yaşadığı bildiriliyor.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ahıska Türklerinden Sürgünde 68 Yıl yürüyüşü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER