Ahlatta ayçiçeği ekimi yaygınlaştırılacak

Ahlatta ayçiçeği ekimi yaygınlaştırılacak


BİTLİS (A.A) - Ahlatta geçen yıl 3 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeğinin, bu yıl 10 bin dekar alanda yapılması hedefleniyor.
     Ahlat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, yaptığı açıklamada, ilçede özellikle kuru tarım alanlarında ayçiçeği ekiminin yaygınlaştırılması için çalışma başlattıklarını söyledi.
     Çiftçileri, patates ve şeker pancarına alternatif ürün olarak ayçiçeği tarımı yapmaya yönlendirdiklerini belirten Keskin, şöyle konuştu:
     İlçemizde ağırlıklı olarak şeker pancarı ve patates tarımı yapılmakta. Ama özellikle son yıllarda patates üretimi yapan çiftçiler gerek doğal afetler ve gerekse pazar sorunu nedeniyle, elindeki ürünü satamayarak zarar etti. Biz de çiftçilerimizin emeğinin karşılığını almasını istiyoruz. Bunun için alternatif ürün ekmelerini öneriyoruz. Son 2 yıldır ekimi yapılan ayçiçeğinden olumlu sonuç aldık. Trakya bölgesinde üretimi yapılan ayçiçeğine yakın değerler Ahlatta da elde edildi. Ayçiçeği 2011 yılında yaklaşık bin dekar alanda ekilirken, 2012 yılında bu rakam 3 bin dekara çıktı. Çiftçilerimiz verimden memnun. Bu yıl 10 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapmayı hedefliyoruz.
     Ayçiçeğinin, Türkiyede talep edilen ve pazar sorunu olmayan ürünlerin başında geldiğini ifade eden Keskin, ayçiçeği ekimi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kilogram başına destek primi verdiğini kaydetti.
     Keskin, Gıda, Tarım ve Hayvancılılık İl Müdürlüğü, Ahlat Kaymakamlığı ve kurum olarak ayçiçeği ekimi için çiftçilerimize destek oluyoruz. Bu sektörle ilgili özel kuruluşları Ahlata davet ettik. Çiftçilerimizi ayçiçeği ekimi konusunda bilgilendirmek amacıyla, şubat ayında geniş katılımlı bir toplantı yapacağız dedi.
    
     Muhabir: Selcan Bayar / Şener Toktaş
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Ahlatta ayçiçeği ekimi yaygınlaştırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER