Ahlatta patatesin pazar sorunu

Ahlatta patatesin pazar sorunu


BİTLİS (A.A) - Ahlattaki patates çiftçileri, hasadını yaptıkları patatese pazar bulmada sıkıntı yaşıyor.
     Bu yıl 25 bin dekar alana ekilen patatesten 150 bin ton ürün alan çiftçiler, pazar sorunu yaşadıkları için zor günler geçiriyor.
     Geçen yıl don nedeniyle patatesin toprak altında kalarak çürüdüğünü belirten çiftçiler, bu yıl da hasadını yaptıkları patateslere pazar bulamamaktan şikayetçi.
     Ahlatlı patates üreticilerinden Erhan Babacan, yaptığı açıklamada, patates üreticisinin ürününü satamadığını söyledi.
     Patates üreticilerinin Ahlat ekonomisinin ciddi bir bölümünü oluşturduğunu belirten Babacan, bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının isteği doğrultusunda, kaliteli ürün yetiştirilmesi adına sertifikalı tohum kullandıklarını ancak şimdi ürünlerini satamadıklarını ifade etti.
     Babacan, şöyle konuştu:
     Artan girdi fiyatlarının altında eziliyoruz. Her ay çiftçiye dayatılan yüksek faturalar, icralık dosyalar, kooperatiflere ve bankalara nasıl ve nereden para bulup ödeyeceğimizi şaşırdık. Patatesin kilosu 20 kuruş olduğu halde pazarlayacak yer bulamıyoruz. Şu anda çiftçileri bir tek avukatlar ve icra memurları arıyor. İlçemizdeki patates üreticileri, geçen yıl erken don nedeniyle olumsuz yönde etkilenmişti. Çiftçimizin geçen yıldan kalan tohum, banka, elektrik, gübre ve piyasa borçları dururken, bu yıl da patates üreticileri çok daha büyük sorunla karşı karşıya. Bu yıl da patates, üreticilerin elinde kaldı. Pazar sorunu yaşandığı için, yüzlerce ton patatesi çöpe döküyoruz. Sorunun çözümü için yetkililerin duyarlılığını bekliyoruz.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Ahlatta patatesin pazar sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER