Ahlatta toprak tahlili çalışmaları

Ahlatta toprak tahlili çalışmaları


BİTLİS (A.A) - Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, çiftçilerin doğru tarım yapmaları ve tarlalarından iyi verim almaları için, toprak tahlili yaptırması gerektiğini söyledi.
     Demirden, yaptığı açıklamada, bilinçsiz gübre kullanımının, toprak verimini düşürdüğünü bildirdi.
     Bunu önlemek için çiftçilerin topraklarını tahlil ettirmesi gerektiğini ifade eden Demirden, şöyle konuştu:
     Bölgede tek yetkili laboratuvar bizde mevcut. Laboratuvarımızda her türlü toprak analizini yapıyoruz. Sadece ilçeden değil, bölgeden de gelerek analiz yaptıran çiftçiler var. Ama ilçemizdeki birçok çiftçi bu konuda çok duyarsız davranıyor. Çiftçimizin doğru ve bilinçli tarım yapmaları için toprak tahlilini öneriyoruz. Çünkü analiz yapıldığında çiftçi toprağındaki değerleri, organik maddeleri, potasyumu, fosforu, kireci, bünye tuz oranlarını öğrenecek. Analiz sonucuna göre, çiftçi doğru tarım konusunda mühendislerimiz tarafından bilgilendiriliyor. Ayrıca toprak tahlili yaptıran çiftçilere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca dekar başına 2,5 lira destek veriliyor.
     Demirden, çiftçilerin topraklarını verimli kullanması için her yıl topraklarında dönüşümlü olarak başka ürün ekmesi gerektiğini belirterek, bunun verimi artıracağını ifade etti.
    
     Muhabir: Oktay Bayar / Şener Toktaş
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Ahlatta toprak tahlili çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER