Ahlat patatesinin pazar sorunu

Ahlat patatesinin pazar sorunu


BİTLİS (A.A) - Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Necat Demirden, depolarda pazarlanmayı bekleyen Ahlat patatesinin, tek kurtuluş yolunun, ihracat desteği olduğunu söyledi.
     AHZO Başkanı Necat Demirden, gazetecilere yaptığı açıklamada, turinçgillerde uygulanan ihracat desteğinin patatese de uygulanması gerektiğini belirtti.
     İç piyasanın doyduğunu bu yüzden çiftçinin dışa açılması gerektiğini ifade eden Demirden, şöyle konuştu:
     Bu yıl Ahlatta 30 bin dekar alandan 150 bin ton civarında rekor seviyede ürün elde edildi. Patatesimiz kalitesi ve verimiyle rekor bir seviyeye ulaştı. Çiftçilerimiz emek harcadı çok güzel ve kaliteli ürün elde etti. Fakat hasadını yaptığı ürünü satamıyor. Pazar sorunu yaşıyoruz. Patatesler depolarda alıcı bekliyor. İhracatta büyük sıkıntımız var. Şayet ihracat yapabilirsek, hem Türkiyeye döviz kazandıracağız hem de çiftçimiz emeğinin karşılığını alacak.
     Önceleri Iraka büyük oranda patates ihracatı yaptıklarını, fakat son yıllarda Irak pazarına İranın hakim olduğunu kaydeden Demirden, çiftçilerin diğer ülkelere ihraç yapabilmesi için turunçgillere uygulanan ihracat desteğinin, patatese de uygulanması gerektiğini söyledi.
     Demirden, Eğer ihracat desteği uygulanırsa, ihracat şansımız olur. O zaman çiftçi daha uygun fiyatla ürününü dış pazara ihraç edebilecek. Hem dünya ile rekabet edeceğiz hem de patatesimiz elimizde kalmayacak. Pazar payımızı yükselteceğiz. Dünyada patates pazarında büyük bir açık var. Pazar payımızı sadece yüzde 10 oranında artırsak hiçbir sıkıntımız kalmaz. Yetkililerimizden bunu istiyor ve bekliyoruz dedi.
     Ahlat patatesinin bölgenin önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu ve binlerce insanın geçimini patatesle sağladığını vurgulayan Demirden, Ahlatta 600 çiftinin patates üretimi yaptığını, patates üretiminden en az 15 bin kişinin geçimini sağladığını kaydetti.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Ahlat patatesinin pazar sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER