AK Partinin Başkanlık Sistemi Konferansları

AK Partinin Başkanlık Sistemi Konferansları -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu (2): Başkanlık sistemi, Türkiyenin dönüşüm, yapısal reformlarından birisi olarak en temel ihtiyaçlarından bir tanesidir -Kişiye bağl


KOCAELİ (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Başkanlık sistemi, Türkiyenin dönüşüm, yapısal reformlarından birisi olarak en temel ihtiyaçlarından bir tanesidir dedi.
     AK Parti Ar-Ge Başkanlığınca 17 ilde eş zamanlı düzenlenen, Başkanlık Sistemi Konferansları kapsamındaki toplantının açılış töreni, Antik Kapı Restorantta gerçekleştirildi.
     Törende konuşan Soylu, en önemli meselelerden bir tanesinin Türkiyenin gelişim sürecinin devam ettirilmesi olduğunu belirterek, bu dönüşümü yarına yönelik bir anlayışa sevk etmeye çalışılması gerektiğini bildirdi.
     Soylu, bunun sağlanabilmesi için yaklaşık 6 temel adım atıldığını vurgulayarak, bunların, büyükşehir yasası, kentsel dönüşüm, yeni anayasa çalışmaları, 4+4+4 eğitim sistemi, çözüm süreci ve başkanlık sistemi olduğunu söyledi.
     Türkiyede 2002-2012 yılları arasında çok büyük yapısal reformların gerçekleştirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Yüksek Askeri Şurada, milletin namusunu, emanetini, milli iradenin anlamlı bir şekilde temsilini gerçekleştiren hükümetin başkanı, toplam geçmiş 60 yılda, 70 yılda neredeyse Yüksek Askeri Şurada bir ala geyik gibi, askeri bürokratın yanında, komutanlarımızın yanında bir ala geyik gibi orada, sıradan bir insan gibi dururken, bugün sizin iradenizle sizin kararlığınızla milletin namusunu, iradesini, milletin yönetme gücünü tam anlamıyla orada yansıtan, Yüksek Askeri Şuranın patronu benim diyen bir anlayışı gerçekleştirebilme gücünü ortaya koymuştur. Bu önemli bir süreçtir. Bütün bunlar geçmiş dönemin problemleriydi.
    
     -Parlamenter sistem, vesayeti içinde barındırmaktadır-
    
     Türkiyenin geçmişte yaşadığı sıkıntıların unutulmadığını, bu sorunların hepsinin Türkiyedeki hükümet sisteminden kaynaklandığını anlatan Soylu, Çünkü parlamenter sistem, sizlerin de bizlerin de kurduğu bir sistem değildir. 1960 darbesiyle 1961 darbesiyle Türkiyede ikinci defa kurulan parlamenter sistem, esas itibariyle vesayeti kendi içinde barındırmaktadır diye konuştu.
     Soylu, Türkiyedeki gelişmelerin sürdürülebilir kılınması gerektiğini dile getirerek, Kişiye bağlı bir sistem değildir bu. Sayın Başbakanımız da bunu söylüyor. Hepimiz faniyiz. Ama geleceğimize doğru yönetilen, yöneten demokrasiyi oluşturabilecek bir sistemi ortaya koymakla mükellefiz hep birlikte. Bunu sağlamak zorundayız, bunu gerçekleştirmek zorundayız ifadesini kullandı.
     Türkiyenin 28 Şubat sürecinde yaşadığı olaylara değinen Soylu, Tekrar bunlarla karşı karşıya kalmamak için, 6 temel maddenin içerisinde olan başkanlık sistemi de Türkiyenin dönüşüm, yapısal reformlarından birisi olarak en temel ihtiyaçlarından bir tanesidir şeklinde konuştu.
    
     -Yeni bir hükümet sistemi kurmak zorundayız-
    
     Soylu, Başbakan Erdoğanın kudretli bir Başbakan olduğunu, Türkiyenin dünyada sözü dinlenen bir ülke haline geldiğine dikkati çekerek, parlamenter sistemin, gelişme ve yerelleşmeyi sağlayamadığını söyledi.
     Milletin kendi iktidarını ancak başkanlık sistemiyle alabilme fırsatını yakalayabildiğini belirten Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Sayın Erdoğan, 10 yıldır Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı, Amerikadaki Obamadan daha çok kuvvetlidir. Amerikada, Başkan bütçeyi çıkartmak için Cumhuriyetçilerle beraber ortak hareket etmek zorunda kaldı. Oysa biz bütçeyi çıkardık. Ne kadar etkisi oldu muhalefetin- Hiç. Peki kanunda etkisi yok, bütçe de etkisi yok. Yasamanın nerede etkisi var- Yasamanın bu parlamenter sistemde, bu kurulan vesayet sisteminde hiçbir etkisi yok. Çünkü sistemi kuranlar, yasamayı etkisiz kılmak, yürütmeyi de kontrol altında tutmak için bu sistemi kurdular.
     Soylu, yeni bir sistem kurmak zorunda olduklarını dile getirerek, Yeni bir hükümet sistemi kurmak zorundayız. Daha fazla zenginleşmek için, 2023de 2 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılaya ulaşmak için, 81 üniversite içerisinde, araştırma, tekno parklar, araştırma merkezleriyle birlikte yeni İbn-i Sinalar için, yeni Mimar Sinanlar, Akşemsettinler, Yeni Farabiler için ve benim ülkemin insanlarını yarına taşıyabilecek, bütün dünyaya anlatabilecek bir anlayışı ortaya koyabilmek için bir sistem kurmalıyız diye konuştu
     Toplantıda, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Özcan da başkanlık sistemini anlattı.
    
     Muhabir: Şengül Oymak
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber AK Partinin Başkanlık Sistemi Konferansları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER