AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler

AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısı (1) -Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: -Geçmişte nasıl İstanbulun su meselesini hallettiysek, şu ana kadar suyu olmayan 49 şehrin su meselesini kökünden çözdük. İstanbulun 2060-2070 y


ESKİŞEHİR (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Geçmişte nasıl İstanbulun su meselesini hallettiysek, şu ana kadar suyu olmayan 49 şehrin su meselesini kökünden çözdük. İstanbulun 2060-2070 yılına kadar suyu var. Ankaranın da 2040 yılına kadar suyu var. Fakat Gerede suyu gelecek ve Ankaranın da 2060 yılına yetecek kadar suyunu temin edeceğiz dedi.
     Eroğlu, Mavi Ada Toplantı Salonunda düzenlenen AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısında yaptığı konuşmada, AK Partinin belediyecilik konularında önemli başarılara imza attığını söyledi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığının belediyelere özellikle su temini konusunda her türlü desteği verdiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
     DSİ, belediyelere su temini konusunda her türlü desteği verebilmektedir. Bu çerçeve de geçmişte nasıl İstanbulun su meselesini hallettiysek, şu ana kadar suyu olmayan 49 şehrin su meselesini kökünden çözdük. Allaha şükür büyük hedefler ortaya koyduk. İstanbulun 2060-2070 yılına kadar suyu var. Ankaranın da 2040 yılına kadar suyu var. Fakat Gerede suyu gelecek ve Ankaranın da 2060 yılına yetecek kadar suyunu temin edeceğiz. Belediyelere sonuna kadar gereken her türlüğü desteği veriyoruz. Geçmişte merkezi hükümetin bizim önümüzü tıkamak için yapmadığı engeller, koymadığı birtakım maniler kalmamıştı. Ama biz şu anda mesela CHPli İzmir Büyükşehir Belediyesinin suyu yoktu. Suyu getirmekte mükellef Büyükşehir Belediyesiydi. Ama Başbakanımız dedi ki, CHPli belediyenin belediyecilikle alakası yok. İzmirin suyunu da sen getir diye söyledi. Biz de yıldırım hızıyla Gördes Barajını inşa ettik. Böylece İzmirin içme suyunu temin ettik.
     Eroğlu, parti ayırt etmeden belediyelere destek vereceklerini anlatarak, CHPli belediye yönetimindeki Antalyanın da su sıkıntısı var. Suyu getiremiyorlar. Geçen hafta istişare ettik, Antalyanın su problemini çözmek için protokol imzaladık. İnşallah Antalyanın suyunu da biz getireceğiz. Belediyecilik yapamayan muhalefet partilerinin belediyelerine de biz destek vermeye devam edeceğiz diye konuştu.
    
     -Şebeke sularında bazı belediyelerde büyük kayıplar var-
    
     Türkiyede belediyelerin içme suyu problemlerinin olmaması gerektiğini ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:
     Biz, halka hizmet etmekle mükellefiz. Belediyelerin içme suyu problemlerinin olmaması gerekir. Şu ana kadar olduğunu sanmıyorum. Bunun dışında şebekelerde bazı belediyelerimizde büyük kayıplar var. Şu anda Türkiyede şebeke suyundaki kayıp oranı yüzde 51 oranında. Bunu azaltmak için mutlaka ciddi tedbirler almak, şebekelerin yenilenmesini gerçekleştirmek gerekiyor. Bu konuda da İller Bankası önemli bir kaynak ayırdı. Bunun dışında altyapının çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Altyapısı olmayan, katı atık tesisi, kanalizasyonu olmayan şehir gerçekten 5 yıldızlı şehir olamaz. Biz, belediyelerle işbirliği yaparak katı atık birlikleri oluşturduk. Geçmişte sadece 15 tane birlik varken biz 2011 yılında bunu 59a çıkardık. 130 belediyenin katı atık bertaraf tesisi varken bunu 756ya çıkardık. Yani çevre konusunda en büyük hamleyi yaptık.
    
     -İstanbul, dünyada havası en temiz şehirler arasına girdi-
    
     Eroğlu, AK Partinin çevre konusunda hassas bir parti olduğunu anlatarak, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hava kirliliği vardı. Ama Başbakanımız geldi, yıldırım hızıyla doğalgaz dağıtım sistemini kurdu. Hava kirliliğini önleyici birtakım tedbirler aldı ve İstanbul dünyanın en havası temiz şehirleri arasına girdi ifadelerini kullandı.
     Belediyelerin yaptığı hizmetleri vatandaşa anlatması gerektiğini dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:
     Belediye başkanları ve ekibinin vatandaşın mutlaka gönlünü kazanması gerektiği kanaatindeyim. Sadece hizmetle seçim kazanılmıyor. Aynı zamanda insanların gönüllerini almak gerekir. Belediye başkanlarının yönetmesi gereken 3 temel unsur var. Birincisi mutlaka paranın iyi yönetilmesi, ikincisi zamanın iyi değerlendirilmesi üçüncüsü ise elemanların çok iyi sevk ve idare edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bizden önceki hükümet çok dağınık şekilde çalıştığı için 3.5 yılda sadece 9 tesis açılmış. Biz şimdi 300 tesis açıyoruz. O dönem 3.5 yılda 9 tesise 8 katrilyon harcanmış. Neticeye giden bir tutum içinde olmadıkları için paraların çoğu heba olmuş. Bu konuda da ne yaptık. Bütün tesisleri gezerek fazla ödemeleri geri aldık. Projedeki yanlışları düzelttik.
     Eroğlu, bir işte takvim belirlemenin önemine değinerek, Bir işin takvimini belirlediğiniz zaman netice almanız mümkün. Biz bütün tesislerin temelini atarken açılış takvimini ilan ediyoruz. Geçmişte bir temel atılırdı. Küçük bir baraka için Bakan gelirdi. Ama o unutulurdu. Ben küçük bir göletin 15-20 yılda bitirilmediğini biliyorum. Şimdi bütün tesislerin önüne bir geri sayım aracı koydurdum. Ben odamdan bunu takip ediyorum. Artık işçiler de, müteahhitler de hedefe kitlendi. Tabi ben de hedefe kitlendim dedi.
     Konuşmanın ardından Merkez Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Bakan Eroğluna lületaşından yapılmış baston hediye etti.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Sinan Balcıkoca
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER