AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler

AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısı (2) -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Türel: (Büyükşehir Belediye Yasası) Bu yasa kapsamında gelen eleştirilerin sağlıklı bir tabana oturmadığı gayet nettir. Tamamen muhalefet adına bir


ESKİŞEHİR (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Büyükşehir Belediye Yasasıyla ilgili Bu yasa kapsamında gelen eleştirilerin sağlıklı bir tabana oturmadığı gayet nettir. Tamamen muhalefet adına bir şeyler söylenilmeye çalışılmaktadır. Bunlar da kendi içinde büyük çelişkilerle doludur dedi.
     Türel, Eskişehirde düzenlenen AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısında yaptığı konuşmada, belediyeciliğin insan yaşamını kolaylaştıran beceri sanatı olduğunu söyledi.
     Geçmişte belediyeciliğin ideolojik bir yapı üzerine kurulu olduğunu ifade eden Türel, bunun zamanla altyapı belediyeciliğine yerini bıraktığını kaydetti.
     Türel, Türkiyenin gündemine altyapı belediyeciliğinde ciddi bir mesafe alındıktan sonra sosyal belediyecilik kavramının geldiğini dile getirerek, AK Partili belediyeler bunları büyük bir başarı ile yürütmektedir. Bundan sonra hedefimizde marka şehirler dediğimiz vizyon belediyeciliği vardır. Yani belediyelerimizi, beldelerimizi, ilçelerimizi, illerimizi nasıl bir vizyonla geleceğe taşıyacağız. Bütün bunların planlarını hep birlikte yapmak zorundayız diye konuştu.
     Büyükşehir Belediye Yasasının son günlerde yoğun tartışmalara neden olduğunu anlatan Türel, şunları kaydetti:
     Aslında Türkiye 1930lu yıllardaki belediye kanunlarından kurtulmak için AK Partinin iktidara gelmesini bekledi. 1989 yılında Avrupa Konseyi yerel yönetimi özerklik şartına imza attık. 1992de Mecliste kabul ettik, 1993de yürürlüğe girdi. Ama yerel yönetim özerklik şartının gerekleri AK Parti iktidara gelinceye kadar bekledi. 2004 yılında AK Parti, 5216 ve 5393 sayılı yasaları çıkartmak suretiyle Türkiyede ilk defa bir yerel yönetim reformunu gerçekleştirdi. Bunu özel idare kanunu ve 2008 yılında çıkardığımız yasalar takip etti. İşte bugün de yine bu reformlara doymayan, vizyon belediyeciliğe Türkiyeyi taşıyacak olan bir anlayışla bir başka yerel yönetim reformuna imza atmak istiyoruz. Tabi ki, muhalefet her zaman alışık olduğumuz yaklaşımlarla bunu eleştiriyor.
    
     -En ücra köşedeki bölgeye dahi rahat hizmet gidecek-
    
     Türel, Büyükşehir Belediye Yasasıyla hizmette verimliliği ve hızı artıracak bir düzenleme yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Yaptığımız sadece yerel yönetim reformudur, başka bir şey değil. Yasanın 4 ana omurgası var. Yeni büyükşehirler kuruluyor. 16 büyükşehire 13 büyükşehir ekleniyor. İl genel meclisleri kaldırılıyor, böylece il genel meclisi ve belediye meclislerindeki çok başlılık söz konusu olmayacak. İl özel idareleri de doğal olarak kalkıyor. Köyler ve beldeler mahalleye dönüştürülüyor. Biz belediyeleri kapatmıyoruz, belediyelerimizi veya köylerimizi mahalleye dönüştürmek suretiyle ilçe ve büyükşehir belediyesinin hizmet standartlarına yükselterek bu bölgeleri terfi ettiriyoruz. Artık büyükşehir ve ilçe belediyelerinin hizmetlerinden bu köyden mahalleye dönüşen en ücra köşelerdeki bölgeler dahi çok rahatlıkla faydalanacak.
     Türel, şu anda bu bölgelerdeki hizmetlerin özel idare aracılığıyla valilikler tarafından yürütüldüğünü anımsatarak, Şimdi bu kanunun bir başka yönü daha var. Bu kanun belediyelerimizin ekonomik gücünü ciddi oranda artırıyor. Toplamda 3.6 milyar liralık bir destek gelir artışı söz konusu oluyor. Bugün özel idarelerin yaptığını, belediyelerimiz güçlendirilmiş ekonomisiyle niye yapamasın. Çok daha iyisini yapacaktır. Ben buna kalpten inanıyorum. Bu konuda biraz alakalı olan arkadaşlarımız da bu işin çok iyi olacağını biliyorlar. Bu yasa kapsamında gelen eleştirilerin sağlıklı bir tabana oturmadığı gayet nettir. Tamamen muhalefet adına bir şeyler söylenilmeye çalışılmaktadır. Bunlar da kendi içinde büyük çelişkilerle doludur ifadelerini kullandı.
     Türel, yasayla Türkiyedeki 2950 belediyenin 1392ye, belde belediyelerin 1977den 393e, 81 il özel idaresinin 52ye, 34 bin 283 köyün 18 bin 201e düşeceğini anlatarak, Bu rakamlar bile ekonominin üzerindeki külfetlerin vatandaşların lehine bir hizmete nasıl dönüşeceğinin en güzel göstergesidir dedi.
    
     -Diğer konuşmalar-
    
     AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca ise AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısının Eskişehirde gerçekleşmesinin kendilerine mutluluk verdiğini söyledi.
     Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Afyonkarahisar ve Bursadan toplantıya katılan partililere teşekkür etti.
     AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan da etkinliğin verimli geçmesini diledi.
     Toplantıya, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ile çok sayıda partili katıldı.
     Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Sinan Balcıkoca
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER