AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik: (2) -(Yeni anayasa çalışmaları) Uzlaşma Komisyonunun süresi 3 ay daha uzamıştır. Bu 3 ay iyi değerlendirilirse anayasa biter. Yok değerlendirilmezse o zaman AK Parti B planına geçer ve kendi a


ADANA (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun süresi 3 ay daha uzamıştır. Bu 3 ay iyi değerlendirilse anayasa biter. Yok değerlendirilmezse o zaman AK Parti B planına geçer ve kendi anayasa teklifini hazırlar, milletle de bunu paylaşır dedi.
     Çelik, partisinin teşkilat içi eğitim toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiyenin AB görüşmelerinin hemen ardından Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslarla ilgili yeni açılımlar ortaya koyduğu ve batıya sırtını döndüğü yönünde eleştiriler yapıldığını hatırlatarak, muhalefetin de Türkiyede sorunlar varken neden oralarla ilgileniyoruz dediğini ifade etti.
     Türkiyenin ufkunu Misak-i Milli sınırlarının ötesine ne kadar uzatabilirse kendi sınırlarını koruma, ülkesinde refah ve özgürlük üretme iradesinin de o kadar büyüyeceğinin altını çizen Çelik, Kim ki Türkiyeyi kendi sınırları içerisine hapsetmek istiyor, bilin ki Türkiyenin büyüme, zenginleşme ve güçlenme iradesinin karşısındaki güç odur dedi.
     Çelik, Türkiyenin aynı zamanda bir Balkan, Kafkas, Ortadoğu, Akdeniz, Karadeniz devleti olduğunu, bir İslam ülkesi olmasının yanında bir de batı ülkesi olduğunu anlattı.
     Afrikadaki ülkelere yapılan yardımlardan sömürgeci güçlerin rahatsız olduğunu belirten Çelik, Türkiyenin o ülkelere sömürgeci mantıkla yaklaşmadığını, Afrikayla buluşmanın Kardeşin kardeşle buluşması anlamına geldiğini kaydetti.
     Muhalefet partilerinin Sizin orada ne işiniz var- dediğini aktaran Çelik, Sizin zihniniz biz ve onlar diye çalışıyor. Bizim zihnimiz ise sınırların çok da ötesinde onlar da biziz, biz de onlarız diye çalışıyor. Biz dolayısıyla Somaliye gittiğimiz zaman Adanadan Ankaraya gitmiş gibi oluyoruz dedi.
    
     -Yeni anayasa çalışmaları-
    
     Öyle bir sistem kurmuşlar ki, 12 Eylülde tam bir faşist anayasa, Anayasa bile denmeyecek bir buyruk metnini toplumun önüne koymuşlar diyen Çelik, anayasanın birçok kere değiştiğini, bu değişim çabalarıyla statüko karşısında kuvvetin millete verilmeye çalışıldığını, ancak başka kurumlar elinde bu kuvvetin milletin elinden çalınmaya çalışıldığını ifade etti.
     Mısırın, Türkiyeden geç başlamasına rağmen anayasasını bitirdiğini hatırlatan Çelik, şöyle konuştu:
     Türkiyede 30 yılda anayasa konusunda söylenmemiş hiçbir şey kalmadı. Buna rağmen anayasanın yazımı gecikiyor. Gecikmesinin sebebi, muhalefet partilerinin aslında kuvveti millete veren, milleti bu kuvvetin ekseni olan, kabul eden bir anayasa yapmaya yanaşmamasıdır. Milletin sahip olduğu yetkiyi (milletten nasıl kaçırırız) diyerek muhalefet partilerinin özellikle CHPnin büyük bir gayreti var. Netice itibariyle anayasa çalışmaları ilerlemiyor. Mevcut anayasa, hiç bir sorunu çözmeyen, sürekli kriz çıkartan bir yapıya sahip. Bugüne kadar muhalefet partileri, Anayasa Uzlaşma Komisyonuna Türkiyede gerçek bir anayasa reformu gerçekleştirecek, parlamenter demokrasinin eksikliklerini giderecek, yüksek standartlarla bir yönetime Türkiyeyi kavuşturacak gerçek bir reform anayasasıyla ilgili hiç bir teklif sunmamıştır.
     Bir takım maddeler üzerindeki kelime tartışmalarıyla sürecin uzatıldığını belirten Celik,şöyle devam etti:
     Anayasa, milletin iradesinin mührüdür. Milletin iradesinin çalınma mekanizması değildir. Milletin iradesini tam olarak tanımamış hiç bir zihniyetin anayasanın millet lehinde yapılması hususunda bir iradesi ortaya çıkamaz. Bu Anayasa istenirse 30 gün içerisinde yapılır. Yapılmaması için hiçbir sebep yok. 15 gün içerisinde yazılır. İşin muhalefet partileri tarafından uzatılmasının temel sebebi, millete ait olan yetkiyi millete vermemeye çalışıyorlar. Geçmişte askeri vesayet veya yargı darbesi üzerinden elde ettiklerini bugün bir takım anayasal tuzaklarla elde etmeye çalışıyorlar. Eğer muhalefet partileri yeni bir anayasa yapma konusunda samimilerse, bu anayasa için 1 yıl bile beklemeye gerek yoktu, bu anayasa 1 ay içinde çıkardı.
     Uzlaşma Komisyonunun süresi 3 ay daha uzamıştır. Bu 3 ay iyi değerlendirilirse anayasa biter. Yok değerlendirilmezse o zaman AK Parti B planına geçer ve kendi anayasa teklifini hazırlar, milletle de bunu paylaşır.
    
     -İmralıdaki görüşmeler-
    
     Çelik, İmralı görüşmeleri adı altında tartışılan bir konu olduğunu belirterek, muhalefet partilerinin söylediklerinin temelinde aslında Türkiyede kanın durması, sürecin sağlıklı işlemesi açısından bir hassasiyet ve kaygı bulunmadığını, onların AK Partinin nasıl zarar göreceğinin meselesini yaptıklarını ifade etti.
     Devleti yönetenlere güvenilmesi gerektiğini, işin başında ne yaptığını bilen kadroların olduğunu anlatan Çelik, Devlet kendi kendini tasfiye etmiş değildir, devlet dimdik ayaktadır. Milleti milleti yapan değerler de bertaraf edilmiş değildir. Tam tersine milleti millet yapan değerler dimdik ayaktadır. Son derece sağlamdır ve giderek de güçlenmektedir dedi.
     Türkiyenin önünün ve ufkunun açık olduğunu vurgulayan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Terör örgütünü kullanarak Türkiyenin ufkunu, küresel ve bölgesel gelişmelerden uzaklaştırmaya çalışanlar, Türkiyenin ufkunu Şemdinliyle sınırlandırmaya çalışıyorlar. Türkiyenin ufku ve iradesi ne zaman bölgesel gelişmelere daha büyük bir vizyonla bakmaya çalışsa, birileri Türkiyeye mesaj vererek, ufkunu ve iradeni Şemdinlinin ötesine geçirme demeye getiriyorlar. Ama şunu herkes bilsin; Anadolu da Mezopotamya da hem istikrara kavuşacak, hem zenginliğe kavuşacak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının geçmişte eksik demokratik uygulamalardan kaynaklanan sorunlarını çözecek ve Türkiyenin ufku bugün ulaştığımızın çok ötesine ulaşarak, büyüyen bir ivmeyle daha ilerilere ulaşacak. Türkiyeyi yöneten kadrolara güvenin. Devletin görevlileri ne yaptıklarını biliyorlar. Temel hedef akan kanın durmasıdır, Türkiyenin 10 yıllara yayılmış kronik bir sorunundan kurtulmasıdır. Bu tip meseleleri taviz-taviz vermeme, müzakare-müzakere etmeme kelimeleriyle tartışmak meseleyi bile bile bir yere sıkıştırmaya çalışanların amacına hizmet eder.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Anıl Bağrık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER