AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu: -Dün Türkiyeyi irtica ve laiklik tartışmaları üzerinden gerenler, bunun üzerinden siyasal kimlik sağlamaya çalışanlar, bugün Türkiyeye Ergenekon davası ve Silivri üzerinden siyasal kimlik


BURSA (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Dün Türkiyeyi irtica ve laiklik tartışmaları üzerinden gerenler, bunun üzerinden siyasal kimlik sağlamaya çalışanlar, bugün Türkiyeye Ergenekon davası ve Silivri üzerinden siyasal kimlik tanımaya ve oluşturmaya çalışmaktadırlar. Bu, son derece sakat bir anlayıştır dedi.
     AK Parti Siyaset Akademisinde ders vermek üzere Bursaya gelen Soylu, program öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Silivride yaşananların Türkiye açısından talihsizlik olduğunu ve Anayasanın 138. Maddesine aykırılık teşkil ettiğini söyledi.
     Soylu, Silivride yapılmak istenenlerin amacının hukuk devletini kuşatmak olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Silivride yaşananlar hukuk devletine karşı girişilmiş ve ülkenin yakın tarihinde belki de çok fazla görülmeyen, Türkiye için çok sancılı bir süreci tetikleyen girişimdir. Bunu Türkiye açısından son derece talihsiz bir başlangıç olarak görmekteyim. Sebebi şu; Anayasanın 138. Maddesi çok açıktır. Yürüyen bir davada özellikle o davayı etkilemeye, baskı almaya yönelik bütün girişimleri anayasaya aykırılık olarak kabul eder. Orada, uzun yıllardan beri Türkiyenin en önemli siyasal davası olarak, normal, meşru ve hukuki bir zeminde gerçekleşen bir davayı da resmen hakimler, savcılar ve hukuk devleti kuşatılmak ve baskı altına alınmak istenmiştir. Bu girişimin çok önemli bir sonucu vardır. Sonucu şudur; Türkiyenin meşru siyasi partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi ve onun milletvekilleri yani yasama organının mensupları, tam da anayasanın 138. Maddesinde ortaya konulduğu gibi maalesef yargıya baskı yapmak istemişlerdir ve yapmışlardır da.
    
     -Hukuk devletine yönelik kuşatma-
    
     Türkiyeye, Ergenekon davası ve Silivri üzerinden siyasal kimlik tanımaya ve oluşturmaya çalışıldığını ifade eden Soylu, şöyle devam etti:
     Bu, Türkiyede şöyle bir sonucu beraberinde getirecektir. Şöyle bir soruyu hep birlikte soralım; yarın KCK davasında BDPliler yürüyen KCK davasına yönelik böyle bir kuşatma girişimini ortaya koyarlarsa Türkiyede hukuk devletinin durumu ne olur- Dün Türkiyeyi irtica ve laiklik tartışmaları üzerinden gerenler, bunun üzerinden siyasal kimlik sağlamaya çalışanlar, bugün Türkiyeye Ergenekon davası ve Silivri üzerinden siyasal kimlik tanımaya ve oluşturmaya çalışmaktadırlar. Bu son derece sakat bir anlayıştır. Çünkü dün yıllarca Türkiyenin irtica ve laiklik hatta darbeler üzerinden bir şekilde gerginleşmesini sağlayanların parmak izleri bana göre Silivri mahkemelerinin önündeydi. Çünkü biz oradakilerin suçlu veya suçsuz olduğunu ancak hakimlerin ve savcıların yürüyen davanın sonucunda ortaya koyacakları kararlarla anlayabileceğiz. Bu işin arkasında ciddi bir siyasal irade varsa ki var gözüküyor, bunu siyasal irade yanlışlığı olarak görüyorum ve hukuk devletine yönelik kuşatma olarak nitelendiriyorum.
    
     - Özalın ölümüne ilişkin hazırlanan rapor-
    
     Soylu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özalın otopsi raporunun sonucunu da değinerek, şunları kaydetti:
     Bu raporda başka bir sonuç var. Diyor ki; Ölüm sebebi belli değil. Oysa 1993de rahmetli Özalın ölüm sebebi ortaya çıkmıştı. O ölüm sebebi bugün yapılan araştırmada, soruşturmada o gün kuvvetli bir dayanağı olmayan bir şekilde, oraya yazıldığı çok net bir şekilde ortadadır. Bir ülkenin Cumhurbaşkanının ölüm sebebi konusunda devlet aklı yanılıyorsa bu devlet ki herkesin önemli ölçüde endişeyle baktığı bir meselede kendi Cumhurbaşkanının nasıl öldüğüne dair açıklamayı getiremiyorsa, o zaman tartışmamız gereken konu şudur ki; bu devlet bizim o kutsal devlet sınırları içerisinde yıllarca bize gösterilen bir devlet midir- Yoksa sürekli birilerini iktidar yapmak için format atılmış devlet geleneği midir- Türkiye, son 10 yıldaki demokratik gelişmeleri yaşamasa, belki bu bizim kafamızdaki hala müphem olan endişe ortaya getiren bir sonuç doğuracaktı, düşüncesi içerisindeyim.
    
     Muhabir: Metin Aktaş / Haluk Yüksel
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER