AK Parti Rize Milletvekili Karal: Fındıklı

AK Parti Rize Milletvekili Karal: Fındıklı ve Ardeşen ilçelerinde sel afetinden dolayı zarar gören vatandaşlarımızın maddi zararlarının telafisi konusunda raporlar hazırlanıyor


RİZE (A.A) - AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Fındıklı ve Ardeşen ilçelerinde sel afetinden dolayı zarar gören vatandaşların maddi zararlarının telafisi konusunda raporların hazırlandığını söyledi.
     Karal, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, afetten dolayı zarar gören vatandaşlar için gerekli çalışmaları yapacaklarını belirterek, hemşehrililerinin müsterih olmasını istedi.
     Afetin Rizede ilk kez yaşanmadığını ifade eden Karal, İlk afetimiz değil, belki son da olmayacaktır. Sık sık bu afetlerle karşılaşıyoruz, diğer ilçelerimizde olan, Gündoğdu ilçemizde olan afetler gibi. Oradaki telafi konusunda nasıl bir performans ortaya koyduysak inşallah burada da en iyi şekilde bir performans ortaya koyacağız dedi.
     Karal, Rize merkezde derelerin üzerlerinin açılması konusunun tekrar gündeme geldiğini kaydederek, şöyle devam etti:
     Derelerin üzerinin açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Daha önce derelerin üstünü açmaya teşebbüs ettiğimizde kamuoyundan çok büyük bir refleksle karşılaşmıştık. Vatandaşlarımızdan, dükkanlarımız, evlerimiz ne olacak gibi ciddi anlamda tepkiler almıştık. Ama kamuoyu şunu bilmelidir ki özellikle Rize merkez bazında almış olduğumuz karar gereği altı tane derenin üzerinin açılmasına karar vermiştik. Bu altı dereden de üzerinde kamulaştırma konusunda en az maliyeti olan iki dereden başlamak suretiyle bu çalışmaları başlatacağımızı duyurmuştuk. Nitekim Değirmendere ve Müftü derelerinin ihalesi yapıldı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz tarafından ihaleler sonuçlandı. Zannediyorum birkaç gün içerisinde ilgili firma gelip çalışmalara başlayacaktır. Kale Deresi, Hamam Deresi, Dalyan Deresi ve Paşakuyu Deresinin ise açılması konusunda ittifak halindeyiz. Kamuoyunda bu konu hakkında birtakım endişeler ve eleştiriler almıştık. Ama şunu da sevinçle karşılıyorum ki bir sene önce biz bu konuları konuştuğumuz zaman kamuoyundan bize gelen tepkiler artık bir destek olarak gelmeye başladı. Demek ki halkımız afete karşı bir takım tedbirler alınması gerektiğine inandılar ve kendi iş yerleri kaldırılacak olsa bile bu derelerin açılması konusunda da bizleri teşvik etmeye başladılar.
     Rizeye yapmayı düşündükleri bütün projeleri tek tek uygulamaya koyduklarını belirten Karal, şunları söyledi:
     Yaklaşık 500 öğrencili Polis Meslek Yüksek Okulumuzu açtık. Rize Limanı ihalesi yapıldı. Geçtiğimiz hafta itibariyle ilgili firmayla sözleşme imzalandı. Rize Limanı projesi Türkiyenin en büyük liman projesidir. Uluslararası ticaret limanı hüviyetine kavuşacaktır. Ovit Tünelini artık gündemimizden çıkardık. Çünkü İspir tarafından ve Rize tarafından delme işlemi süratli bir şekilde başlamış durumdadır. Organize Sanayi Bölgesiyle alakalı çalışmalar son aşamaya geldi. İhalesi yapıldı, ilgili firmanın makineleri hazır durumda bekliyor. Ödenek sıkıntısı da yok, bunun önlemini de almış durumdayız.
     Güney Çevre Yolu konusunda en büyük karşılaştıkları sıkıntının istimlak olduğunu dile getiren Karal, İstimlaklar Rizede çok büyük paralar tutuyor. Toplam bedeli 1 katrilyonu geçiyor. Kaldı ki bu rakam 2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti devletinin ülke geneline yapacağı 30 katrilyonluk toplam yatırımın otuzda birine tekabül ediyor. Türkiyede 2012 yılında yapılacak bütün projelerin toplam maliyeti 30 katrilyon. Sadece Rizedeki yatırımların proje maliyeti değil, istimlak tutarı 1 katrilyonu geçiyor. Ama bu konuda işi çok sıkı takip ederek netice alıyoruz. Geçen hafta 0 ile 4 kilometre arasındaki istimlak paralarını ödedik. Yaklaşık 45 trilyon parayı gönderdik. Gündoğdu-Veliköy yolunun ilk 2 kilometresinin kamulaştırma bedeli olarak da 10 trilyon gönderdik. Kamulaştırmaların bir an önce neticelenmesi ve müteahhitlerin çalışmalarını hızlandırması için 55 trilyon parayı Rizeye gönderdik diye konuştu.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber AK Parti Rize Milletvekili Karal: Fındıklı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER