Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Başaran:

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Başaran: -Üretici, pazara ne kadar az fındık getirirse fındık fiyatları da o kadar artacaktır


DÜZCE (A.A) - Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, fındık üreticisinin pazara az fındık getirmesi halinde fiyatların artacağını söyledi.
     Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustosta 4 lira 10 kuruştan işlem gören fındığın 3 lira 65 kuruşa kadar gerilediğini bildirdi.
     Üreticilerin pazara fazla fındık getirmesi halinde fiyatlarda düşüş yaşanacağına dikkati çeken Başaran, Fındığın bir kısmı işçi giderken satılacak. Dolayısıyla 15 gün daha ortalama 4 lira seviyesinde olacak. Üretici ne kadar pazara az fındık getirirse fındık fiyatları da o kadar artacaktır diye konuştu.
     Türkiyede fındık rekoltesinde düşüş beklediklerini ifade eden Başaran, Bu yıl 600 bin ton civarında rekolte bekliyorduk. Fakat hasada girilmeden son bir ay içinde yaşanan iklimsel olumsuzluklar nedeniyle rekoltede düşüş yaşanacaktır şeklinde konuştu.
     Başaran, üreticilerin işçi bulmakta da birtakım sıkıntılar yaşadığına işaret ederek, şunları söyledi:
     Geçen yıla oranla fındığın fazla olması, işçilerin fazla ücret talep etmelerine sebep oldu. Devlet, gezici tarım işçilerinin ücretlerini tüzükle belirledi. Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen işçiler verilen ücretleri yeterli görmedikleri için işçi sıkıntısı yaşandı. Dolayısıyla üretici kendi fındığını kendisi topladı. Geçmiş yıllara oranla çok daha az işçi geldi. Bu da fındık toplama sezonunun bu yıl uzun geçmesini sağlayacak.
     Gelecek yıllarda marinalaşmayla üreticiler daha az işçi talep edeceklerdir. Bu da üreticiler için olumlu bir gelişme. İşçiye verilen ücretler kendi ceplerine kalmış olacak.
    
     Muhabir: İbrahim Tezel / Onur Orhan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Başaran: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER