Akdeniz sularında petrol kirliliğine müdahale tatbikatı

Akdeniz sularında petrol kirliliğine müdahale tatbikatı -Antalya Sıçan Adası karşısında gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği gezi teknesinden sızan mazot, 15 kişilik ekibin anında müdahalesiyle 45 dakikada temizlendi (Fo


ANTALYA (A.A) - Akdeniz sularında petrol kirliliğini önlemek amacıyla yapılan tatbikatta senaryo gereği gezi teknesinden sızan mazot, 15 kişilik ekibin anında müdahalesiyle 45 dakikada temizlendi.
     Antalya bölgesinde bulunan kıyı tesisleri, Antalya Limanı Port Akdenizin ev sahipliğinde ve Martı Deniz Temizliği Firması (SEAGULL) koordinatörlüğünde, olası bir petrol veya türevinin deniz kirliliği yaratma riskine karşı hazırlıklı olmak amacıyla Sıçan Adası karşısında müdahale ve temizlik tatbikatı gerçekleştirdi.
     Tatbikat öncesi Port Akdeniz yolcu salonunda tatbikat ile ilgili sunum yapıldı.
     Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalyaya geçen yıl 11 milyon turist geldiğini ve bu turistlerin bir bölümünün deniz yolunu kullandığını söyledi. Denizi her alanda etkin bir şekilde kullandıklarını ve kullanmaya da devam edeceklerini ifade eden Yüksel, buna karşın da özel ve kamu kuruluşlarının denizi koruma çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürmeleri gerektiğini bildirdi.
     Yüksel, denizde oluşabilecek olaylara karşı da acil müdahale planlarının daima güncel tutulması gerektiğini kaydetti.
     Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Antalyada yaklaşık 200 mavi bayraklı kıyı kesiminin bulunduğuna işaret ederek, tatbikatın bu açıdan önem arzettiğini belirtti.
     Konuşmaların ardından tatbikatta kullanılacak araçlar tanıtıldı.
    
     -Bölge 45 dakikada kontrol altına alındı-
    
     Tatbikat, Sıçan Adası karşısındaki bir gezi teknesinin demir aldığı sırada hortumun yırtılması sonucu denize mazot sızdığı ihbarının yapılmasıyla başladı.
     Doğuş 1 adlı acil müdahale ve atık alma gemisi, yaklaşık 15 kişilik ekibiyle, gezi teknesinin bulunduğu bölgeye gitti. Geminin şamandıralarının önünde kirliliği önlemek amacıyla önce perde bariyerler denize indirildi. Sınırların kontrol altına alınmasıyla kirlilik emici bariyerler ile depolama tankı denize bırakılarak, küçük botlarla bölgeye taşındı. Suyun üstündeki mazot emici bariyerlerle temizlendi.
     Ekiplerin telsizden yaptığı Bölge temizlendi anonsunun ardından bariyerler yine küçük botlar yardımıyla toplandı.
     Martı Deniz Temizliği Firması(SEAGULL) Akdeniz Bölge Sorumlusu Ünsal Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatbikatın başarılı bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.
     Senaryo gereği mazotun sızdığı bölgeyi 45 dakikada kontrol altına alıp, temizlik işlemini gerçekleştirdiklerini dile getiren Karaca, Bölgemizde böyle bir olay olsa anında müdahale etme imkanımız mümkün. 45 dakikada temizlik işlemini gerçekleştirdik. Ekiplerimiz de her an bu tür görevlere hazır dedi.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Akdeniz sularında petrol kirliliğine müdahale tatbikatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER