AKÜden coğrafya öğretmenlerine coğrafi bilgi sistemleri

AKÜden coğrafya öğretmenlerine coğrafi bilgi sistemleri kursu


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı desteğiyle düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme kursunun ikincisi gerçekleştirildi.
     AKÜden yapılan yazılı açıklamada, ANS yerleşkesi Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen kursa 18 ilden 25 coğrafya öğretmeninin katıldığı bildirildi.
     Açıklamada, eğitimlerin hem lisans hem de yüksek lisans seviyelerinde çeşitli CBS dersleri veren ve bu konuda ulusal ve uluslararası yayınları bulunan AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım, Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaburun, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Özdemir ve AKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nusret Koca tarafından verildiği belirtildi.
     Sosyal Bilimler Lisesi (SBL) ve Bilim ve Sanat Merkezlerinin yanı sıra çeşitli liselerde görev yapan coğrafya öğretmenlerine yönelik düzenlenen kursta yaklaşık 60 saatlik teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Bu kapsamda CBS ve CBS yazılımının tanıtılması, veri tipleri, veri kaynakları, veri girişi, mekansal ve tablo sorgulamaları, analizler ve sunum hazırlama, bilimsel araştırma yöntemlerine genel bakış, proje yönteminin temel ilkeleri, proje hazırlanması, önerilmesi, mevcut durum analizi, grup çalışması, zaman planlaması, risk analizleri, sürdürülebilirlik, kaynak planlaması, bütçe planlaması, proje sunumu ve CBS tabanlı yapılmış örnek projeler konusunda sunumlar yapıldı. Ayrıca, kursun son iki gününde de katılımcılar gruplar halinde kurs süresince öğrendiklerinden yola çıkarak projeler hazırlayarak, sunumlar yaptılar.
     AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da yaptığı açıklamada, il dışından kursa katılan coğrafya öğretmenlerini AKÜde görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Üniversite yönetimi olarak, bu tür programlara yönelik farklı merkezler, fakülteler, sağlıkla ilgili alanlar üzerinden ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bunlardan birisi de sosyal bilimler alanında Sosyal Bilimler Liseleri (SBL) ve Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Coğrafya Öğretmenlerine Yönelik CBS Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme kursudur. Yıllardır TÜBİTAK projelerine izleyici, panelist olarak katılan bir öğretim üyesi olarak, artık TÜBİTAKın bu alanlarda ciddi destekler verdiğini söyleyebilirim. Bu desteğin coğrafya üzerinden örneğinin olmasında da ayrıca mutluluk duydum. Bu kursta öğretilen bilgilerin ilk ve orta dereceli okullarda kullanılması, öğrencilere verilmesi, öğretmenlerimiz tarafından kullanılması fevkalade güzel bir şey. Bu kursun ilk örneği coğrafya bölümü öğretim üyelerimiz tarafından proje kapsamında geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiler. Bu hizmeti verdikleri için öğretim üyelerimize ve kursa katılan katılımcılara teşekkür ediyorum.
     Konuşmaların ardından katılımcılara sertifikaları verildi.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber AKÜden coğrafya öğretmenlerine coğrafi bilgi sistemleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER