Alanyada İpeksi dokunuşlar sergisi açıldı

Alanyada İpeksi dokunuşlar sergisi açıldı


ANTALYA (A.A) - Alanyada İpeksi Dokunuşlar projesi kapsamında, kadınların hazırladığı ipek böceği kozasından çiçek ve hediyelik eşya sergisi açıldı.
     Atatürk Anıtı Meydanındaki serginin açılışına Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar ve kursiyerler ile vatandaşlar katıldı.
     Kaymakam Özdemir, her türlü sunilikten uzak, doğal, kıymetli ve kaliteli ipeği yeniden üreterek kaybolmaya yüz tutmuş geleneği canlandıracakları ve ekonomiye kazandıracak bir dizi çalışmanın içerisinde olduklarını söyledi.
     Bakanlığın teşvikiyle hanımların el emeği, göz nuru nadide çalışmalarını bir araya getirdiklerini ifade eden Özdemir, Gönül arzu ediyor ki bunları olduğu gibi ekonomiye kanalize edelim. Aile ekonomisine ciddi katkılar sağlanmasını arzu ediyoruz. Bundan sonra da çeşitli vesilelerle ekonomiye katkı sağlayacak çalışmalar içerisinde olacağız dedi.
     İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar ise Alanyanın, Türkiyede Diyarbakırdan sonra ipek böcekçiliği yetiştiriciliğinde ikinci sırada geldiğini söyledi.
     Alanyada 24 köyde yetiştiricilik yapıldığını bildiren Rüzgar, İlçemizde kırsal kesimlerde 480 aktif üreticiyle 710 kutu ipek böcekçiliği yetiştiriciliği yapılmaktadır. 2012 yılında Alanyada 25 bin 43 kilogram koza üreticilerimiz tarafından yetiştirilmiş ve Koza Birlik tarafından satın alınmıştır. Ayrıca bakanlık tarafından desteklenen ipek böcekçiliğine 600 bin lira destek verildi diye konuştu.
     Projenin çıkış noktasının unutulmuş bir geleneği yaşatmak olduğunu ifade eden Rüzgar, şunları kaydetti:
     Hazırladığımız proje Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans destekli. Proje 5 ay sürdü ve 4 bin 950 avro destek aldı. Müdürlüğümüzce yürütülen proje kapsamında ilçe merkezinden 22, Sapadere köyünden 13 olmak üzere toplam 35 kursiyere 3 ay boyunca kozadan çiçek yapımı konusunda el işi eğitimi verdik. Böylece çoğunluğunu ev kadınlarından oluşan kursiyerlerimizin aile ekonomisine katkı sağlayacak meslek edinmelerini sağladık.
     Sergi yarın akşama kadar açık kalacak.
    
     Muhabir: Mustafa Kurt
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Alanyada İpeksi dokunuşlar sergisi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER