Alanyada arama kurtarma robotları çalıştayı yapıldı

Alanyada arama kurtarma robotları çalıştayı yapıldı -Güvenlik ve Arama Kurtarma Robotları Yaz Okulu çalıştayında, robot teknolojisi ve kullanımı test edildi


ANTALYA (A.A) - Alanyada düzenlenen Güvenlik ve Arama Kurtarma Robotları Yaz Okulu çalıştayında robot teknolojisi ve kullanımı test edildi.
     İlçenin Kargıcak beldesindeki bir otelde gerçekleştirilen ve 16 ülkeden 69 akademisyen, ticari firma yetkilileri ve arama kurtarma ekibi temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, kurulan alanda robot sistemleri test edildi.
     Çalıştayı düzenleyenlerden, ABDde askeri ve arama kurtarma robot teknolojileri danışmanlık şirketi bulunan Haldun Komsuoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyenin bu çalıştayla robot sistemlerinin test edildiği beşinci ülke olduğunu söyledi.
     Çalıştayda ticari ve devlet kurumlarının bir araya getirildiğini belirten Komsuoğlu, test çalışmalarında robotların yeni algılayıcı sistemlerini kullanarak, dış komut almadan otomatik olarak labirentlerde ve engebeli arazilerde hareket edebilme yeteneklerini test ettiklerini anlattı.
     Robot sistemlerinin terörle mücadele eden Türkiyede de kullanılabileceğini ifade eden Komsuoğlu, Robotlardan el yapımı bombaların tespiti ve imhası konusunda faydalanması gerekir. Yaptığımız çalıştayda kullanılan robotik sistemler, bu tür patlayıcıların tespiti ve imhası yönünde rahatlıkla kullanılabilir dedi.
     ABD ordusunun Irak ve Afganistanda yaptığı çalışmaların buna örnek verilebileceğini dile getiren Komsuoğlu, Ama yurt dışındaki uygulamalar ülkemizdeki doğal koşullarda direkt uygulanmayabilir. Bu çalıştayda ülkemizin ihtiyaç duyduğu bomba imha teknolojilerini geliştirebilecek robotik bilgi birikimini sağlamaya çalıştık. Bu sistemlerin, ülkemizdeki can kayıplarını önlemenin ötesinde, terör sorununa da çözüm sağlamak konusunda ciddi katkıda bulunacağına inanıyorum diye konuştu.
     Washington Task Force Arama Kurtarma Gücü ekip lideri Parry Boogard ise robot teknolojisinin yararlarının yadsınmaması gerektiğini vurgulayarak, Arama kurtarma ekipleri, girilmesi tehlikeli olan felaket bölgelerine önce robotları göndererek alan hakkında ön bilgi alıyor. Bu teknoloji sadece kentsel arama kurtarma konusunda değil, terör bölgelerinde patlayıcıları da tespit etmekte kullanılıyor dedi.
    
     Muhabir: Mustafa Kurt
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Alanyada arama kurtarma robotları çalıştayı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER