Almanyanın Baden

Almanyanın Baden-Württemberg eyaleti Başbakan Yardımcısı Schmid: -Türkiyenin AB üyeliği sürecinin fazla uzamayacağını ümit ediyoruz. ABnin Türkiyeden özür dilemesine gerek kalmaz diye düşünüyorum


KONYA (A.A) - Almanya Federal Cumhuriyeti Baden-Württemberg eyaleti Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid, Türkiyenin AB üyeliği sürecinin fazla uzamayacağını ümit ediyoruz. ABnin Türkiyeden özür dilemesine gerek kalmaz diye düşünüyorum dedi.
     Schmid ve beraberindeki heyet, Konya Valisi Aydın Nezih Doğanı makamında ziyaret etti. Vali Doğan, ziyarette yaptığı konuşmada, Konyanın iki şekilde tarif edilebileceğini söyledi.
     Bu tariflerden birisinin kadim başkent, diğerinin de hoşgörü başkenti olduğunu vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:
     Dünyanın her yöresinden buraya ziyaretçiler geldiğinde, bizim hoşgörü mesajımızı ülkelerine götürdükleri için çok memnun oluyoruz. Dünyanın geçmişte de huzura, barışa ihtiyacı vardı. Bugün de var, yarın da olacak. Tıpkı ekonomi gibi, gündemimizin değişmez başlıkları bunlar. Heyetinizin Türkiyede tercih ettiği şehirlere bakınca çok doğru seçilmiş noktalar olduğunu gördüm. Sizi ve heyetinizi Konyada ağırlamaktan büyük mutluluk duydum.
    
     -Türkler kültürel çeşitliliğimize katkıda bulunuyor-
    
     Schmid ise Konyaya güçlü bir delegasyonla geldiklerini, bir çok konuda görüşmelerde bulunacaklarını dile getirdi.
     Eyaletlerinin otomotiv, elektronik ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere bir çok konuda güçlü olduğunu ifade eden Schmid, Konyada ticari görüşmelerde bulunacağız. Bunun yanı sıra kültürel anlamda da Konyayı tanımaya çalışacağız. Biz sadece İstanbula gelmedik. Türkiyenin geneliyle ilgileniyoruz. İzmirin yanı sıra Konyayı da seçtik. Türkiyenin yöresel farklılıklarını anlamak istiyoruz. Eyaletimizde 500 bine yakın Türk var. Düşündüğümüzde bizim orası da bir hoşgörü eyaleti. Türkler kültürel çeşitliliğimize katkıda bulunuyor diye konuştu.
    
     -ABnin Türkiyeden özür dilemesine gerek kalmaz-
    
     Schmid, bir gazetecinin Geçtiğimiz günlerde İsrail, Mavi Marmara olaylarıyla ilgili Türkiyeden özür diledi. Avrupa Birliği (AB), siyasi, sosyal ve ekonomik sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmasına rağmen Türkiyenin üyeliğini bekletiyor. Bir gün AB de Türkiyeden özür diler mi- sorusunu şöyle cevapladı:
     Türkiyenin AB üyeliği sürecinin fazla uzamayacağını ümit ediyoruz. ABnin Türkiyeden özür dilemesine gerek kalmaz diye düşünüyorum. Biz Türkiyenin Kopenhag kriterlerini yerine getirmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Onun için heyetlerimiz bu gezileri düzenliyor, görüşmeler yapıyor.
     Konuşmaların ardından Vali Doğan Schmide çini tablo, Schmid ise Doğana yaklaşık 180 milyon yıllık olduğu belirtilen fosil hediye etti.
    
     Muhabir: Mümin Altaş
     Yayıncı: Ahmet Kayır

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER