Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nergiz:

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nergiz: -Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketimi sağlıksız bir beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır


AMASYA (A.A) - Amasya Halk Sağılığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketimi sağlıksız bir beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır dedi.
     Nergiz, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı tuz tüketiminin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.
     Dünyada önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, ülkemizde de her geçen gün hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerinden olduğunu anımsatan Nergiz, Yetersiz ve dengesiz beslenme erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmak için temel risk faktörlerinden biridir ifadelerini kullandı.
     Nergiz, şunları kaydetti:
     Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketimi sağlıksız bir beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan sodyum, doğal yiyecek tuzu olarak adlandırılır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde sodyum organizmada sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Ancak fazla tuz tüketimin yüksek kan basıncı ile ilişkili olduğu ve birçok hastalığa neden olduğu unutulmamalıdır.
     Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği değerin yaklaşık üç katı olduğunun altına çizen Nergiz, şöyle devam etti:
     Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür.
     Nergiz, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temelini oluşturduğunun altını çizdi.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nergiz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER