Anadoludan Avrupaya kültür aktarı gün yüzüne

Anadoludan Avrupaya kültür aktarı gün yüzüne çıkıyor -Aşağıpınar kazı çalışmalarında Anadolunun Avrupaya geçiş noktalarından Kırklarelinin, Avrupa uygarlık tarihine nasıl yön verdiği araştırılıyor


KIRKLARELİ (A.A) - Aşağıpınar kazı çalışmalarında Anadolunun Avrupaya geçiş noktalarından Kırklarelinin Avrupa uygarlık tarihine nasıl yön verdiği araştırılıyor.
     Kazı başkanı ve İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşağınar kazılarının 1993 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.
     Kırklarelinin Anadolu ve Avrupa kültür bölgeleri arasında kaldığını belirten Özdoğan, kazı sayesinde, iki kültürel alanın nasıl etkilediğinin anlaşılacağını bildirdi.
     Bu yıl ki çalışmaları 50 kişilik ekiple sürdürdüklerini anlatan Prof. Dr. Özdoğan, şunları kaydetti:
     Aşağıpınar kazı alanı kültür açısından son derece önemli bir bölge. Avrupa ve Anadoluyu bir birine bağlayan yakın doğu Anadolu kültürlerini Avrupaya aktaran bir kültür köprüsü. Anadoluda ilk gelişme uygarlığı Avrupaya aktarımı buradan oluyor. Kırklarelinin 8 bin 400 yıllık tarihini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Kazılarda Anadoludaki ilk tarımı, buğdayı, mercimeği, hayvan evcilleştiren toplumların Avrupa topraklarına geçişini görüyoruz.
     Köy kurulmuş. Burada ekoloji ve doğa şartlarına uyum sağlıyorlar. Bulgaristan üzerinden Avrupaya geçişler gözlemleniyor. Yeni bir değişimin, dönüşümün izlerini görüyoruz. İlk çiftçilik, tarımın Avrupa topraklarına nasıl aktarıldığını Anadoludan nasıl farklılaştığını araştırıyoruz. Yerleşim yerlerinin çanak, çömlek, kemik parçalarını buluyoruz. Yedikleri hayvan kemikleri bulunuyor. Bizim için bu bulgular çok önemli. Burası Avrupanın taşrası. Avrupa uygarlıklarının çekirdeği. Avrupa uygarlıklarının oluştuğu bir bölge. Kırklarelideki bulgular son derece heyecan verici. Topraktaki ölü bilgiyi canlandırarak, topluma sunuyoruz.
    
     -Samanlıktan müze-
    
     Kazılarda, elde edilen eserlerin bir kısmının Kırklareli Müzesinde sergilendiğini ifade eden Özdoğan, bu eserlerin fotoğrafları ve kazı planları ile kazı alanındaki Neolotik döneme ait ev ve yaşam tarzının maketlerinin, kazı alanı yakınında kurulan iki samanlıkta sergilendiğini belirtti.
     Samanlıkta açılan sergiye köy müzesi adını verdiklerin ve bunun yurt dışında örneklerinin bulunduğunu anlatan Özdoğan, Ahmetçe köyünde de büyük bir araştırma merkezi kurduklarını söyledi.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Anadoludan Avrupaya kültür aktarı gün yüzüne Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER