Anadolunun çorak topraklarında jet yakıtı üretilecek

Anadolunun çorak topraklarında jet yakıtı üretilecek -Samsun Enerji Tarım Araştırma Merkezi, yağından jet yakıtı üretilebilen ve ABD ile Avrupanın bazı bölgelerinde sınırlı sayıda yetişen ketencik bitkisinin Türkiyede çorak arazile


SAMSUN (A.A) - İlyas Gün - Mustafa Çavuş - Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yağından jet yakıtı üretilebilen ve ABD ile Avrupanın bazı bölgelerinde sınırlı sayıda yetişen ketencik bitkisinin Türkiyede çorak arazilerde yetiştirilmesi için çalışma başlattı.
     Merkezin Enerji Tarımı Bölümü Başkanı Mustafa Acar, AA muhabirine, ketencik yağından jet yakıtı üretilmesi için dünyada önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini, bitkinin uçaklarda yakıt ham maddesi olarak kullanımı için yapılan testlerde başarılı sonuçlar alındığını söyledi.
     Ketencik bitkisinin Türkiyede hiç yetişmeyen bir bitki türü olduğunu belirten Acar, şöyle devam etti:
     Enerji bitkileri içinde değerlendirilebilecek alternatif bitkilerden biri ketencik. Biz de bu bitki üzerinde çalışma yapmayı planladık. ABD Gen Bankasından 45 çeşit ketencik bitkisi tohumu getirterek bunun üzerinde çalışmalarımıza başladık. Bu bitkiyi jet yakıtı olarak değerlendirmek istiyoruz. ABDde jet yakıtı kullanımını düşürmek için ketencik bitkisinden elde edilen yakıt ve jet yakıtının karışımıyla F-22ler deneme uçuşu yaptı. Bu uçuştan başarılı sonuç alındı.
    
     -Çorak arazilere dikilecek-
    
     Bitkinin, istediği şartlar bakımından Türkiyeye adapte olabileceğini ifade eden Acar, şöyle konuştu:
     Bitkinin ülkemizde tarımı yapılmamasına rağmen yetişme şartları bölgemizde mevcut. Biz de 45 çeşit materyalle üretime başladık. Bölgemize ve ülkemize uyum sağlayan 15 çeşitle bundan sonraki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 3 yıl sürecek proje kapsamında bitki ülkemize tamamen uyum sağladığı anlaşıldığında bu bitkinin özellikle İç Anadolu Bölgesinde bulunan çorak arazilerde dikilip üretilmesini sağlayacağız.
    
     -Yüzde 40 yağ içeriyor--
    
     Bitkinin kötü hava koşullarında bile dekar başına 200 kilogram yağ verebilme özelliği bulunduğunu anlatan Acar, Bitki yüzde 40 yağ içeren bir tür, bu özelliğiyle öne çıkan bir bitki. Özellikle ülkemizin kurak bölgesi olarak bilinen İç Anadoluda bu bitkiyi yetiştirmek istiyoruz. Bu alanlarda yetişirse hem ülkemiz için büyük kazanç sağlayacak hem de alternatif bir enerji bitkisini üretmiş olacağız dedi.
     Acar, çorak arazilerde 2 yılda bir ürün alındığını kaydederek, Bu ürün sayesinde 2 yılda bir ürün alınan arazilerden her yıl ürün alınmasını sağlayacağız. Böylelikle çiftçilerimizi de rahatlatmış olacağız. 3 yıllık proje aşamasında Tokat, Samsun ve Amasyada bu bitkinin tohumunu artırmak için ekim yapacağız. Daha sonra İç Anadolu Bölgesinde üretimine başlayacağız ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Anadolunun çorak topraklarında jet yakıtı üretilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER