Anadolunun tarihi evleri maketle tanıtılıyor

Anadolunun tarihi evleri maketle tanıtılıyor -İzmirli heykeltıraş Bilter Anı, Türkiyenin çeşitli bölgelerine ait 20 ahşap sivil mimari örneğinin maketinden oluşan sergi açtı -Anı: Maketleri eski evlere ilgiyi çekmek için yaptım


İZMİR (A.A) - Emre Umurbilir - İzmirli heykeltıraş Bilter Anı, Türkiyenin çeşitli bölgelerine ait 20 ahşap sivil mimari örneğinin maketinden oluşan sergi açtı.
     Amatör olarak resim ve heykelle uğraşan 63 yaşındaki Bilter Anı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin makine teknisyenliği olduğunu, 1980 yılından itibaren tamamen resim ve heykele yöneldiğini söyledi.
     Bugüne kadar yaklaşık 40 kişisel ve karma sergi açtığını bildiren Anı, son iki sergisinde ise tarihi mimariye eğildiğini kaydetti.
     Bilter Anı, Osmanlı İmparatorluğu zamanında camilerin özellikle güney cephesine kuşların barınması için serçe saraylar yapıldığını belirterek, geçen yıl açtığı sergide tarihi camilerin serçe saray formunda yaptığı modellerini izlenime sunduğunu anlattı.
    
     -Böyle çalışma yapan fazla kişi yok-
    
     Son olarak sivil mimari örneği ahşap evleri gündeme getirmek istediğini dile getiren Anı, Belirlediğimiz evlerin çeşitli açılardan fotoğraflarını çektik, gidemediğimiz yerlerdekilerin ise fotoğraflarını temin ettik. Böyle çalışma yapan fazla kişi yok. Çoğu koruma altında bulunan eski evlere ilgiyi çekmek için maketlerini yaptım. Bu amacımıza da ulaştık dedi.
     Bilter Anı, sergide yer alan maketleri yaparken eski evlerin yapımında kullanılan sıvadan da yararlanıldığına dikkati çekerek, sergide İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Milas ve Safranboludaki sivil mimari örneklerinin yer aldığını kaydetti.
     Maketlerin yapımının yaklaşık 5 ay sürdüğünü dile getiren Anı, Anadoludaki eski evlerden oluşan 20 maketi izlenime sunduklarını ifade etti.
     Sergide resimleri yer alan Bilter Anının ikiz kardeşi Eda Anı ise iki yıldır kardeşinin sergilerine konsepte uygun resimleriyle destek verdiğini kaydetti.
     Ege Üniversitesi (EÜ) Arkeoloji ve Kültürel Miras Topluluğu desteğiyle EÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sergi Salonunda açılan sergi, 14 Marta kadar gezilebilecek.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Anadolunun tarihi evleri maketle tanıtılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER