Anadolu Kadınları Müdafaa

Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyetinin kuruluşunun 93. yılı -Sivasta Cumhuriyet Kadınları Derneği üyesi bir grup Atatürk Anıtına çelenk sundu


SİVAS (A.A) - Sivasta Cumhuriyet Kadınları Derneği üyesi bir grup, Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyetinin kuruluşunun 93. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtına çelenk sundu.
     Çelenk sunma töreninin ardından Cumhuriyet Meydanında toplanan grup adına açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak, Türk kadınlarının Milli Mücadeleye büyük kararlılıkla katılışını gösteren en önemli olayın merkezi Sivasta olan Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyetinin kuruluşu olduğunu söyledi.
     Sivasın Milli Mücadeleye sadece erkekleriyle değil, kadınlarıyla da destek verdiğini anımsatan Yanalak, Sivas Kongresinden yaklaşık iki ay sonra Sivaslı kadınlar, Vali Reşit Paşanın eşi Melek Hanım başkanlığında bir araya gelerek genel merkezi Sivasta olmak üzere Anadolu Müdafaa-i Vatan Cemiyetini kurmak için müracaatta bulunmuşlardır. Sivas Valiliğinin izin vermesiyle cemiyet resmen 9 Aralık 1919da kurulmuştur dedi.
     Cumhuriyet kadınları olarak bu derneğin varisleri olduklarını bildiren Yanalak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Sivas, Cumhuriyet meşalesinin ilk yakıldığı, Anadolu kadınlarının vatan müdafaası için ilk örgütlendiği ve bu meşaleyi bir ana ocağına dönüştürdüğü yer demektir. Türk kadınına dünyanın en gelişmiş ülkelerinden çok daha önce kadın haklarını vererek, gösterdiğin vefa için Atam sana minnettarız. Bize emanet ettiğin bu ülkeyi ve bu ülkenin evlatlarını her birimiz analık görevlerimizi çağdaş Cumhuriyet kadını olarak en münevver şekilde gerçekleştireceğiz.
    
     Muhabir: Serhat Zafer
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Anadolu Kadınları Müdafaa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER