ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tan:

ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tan: -Birçok sektörde yatırımcı ya da yönetici olarak da kadının adı yok


ANKARA (A.A) - Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Yönetim Kurulu üyesi Meltem Tan, kadınların çalışma hayatında yeterince varlık gösteremediklerini belirterek, Birçok sektörde yatırımcı ya da yönetici olarak da kadının adı yok dedi.
     Tan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin 2023 yılı için koyduğu ekonomik hedeflere ulaşmada kadın istihdamın arttırılmasının büyük önem taşımasına rağmen, birçok sektörde halen kadının adı olmadığını ifade etti.
     Türkiyede çalışan yada yönetici pozisyonunda olan kadın oranının, gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığına dikkati çeken Tan, Öyle ki bazı sektörlerde kadınları ne yatırımcı, ne de yönetici olarak görmek mümkün. Özellikle enerji üretimi, kimya sanayi, selüloz ve kağıt sanayi, dağıtım ve nakliye gibi sektörlerde kadının adı yok ifadelerini kullandı.
     Tan, makine sanayi ve benzeri sektörlerde de kadın yönetici sayısının da düşük olduğunu belirterek, söz konusu sektörlerde kadın istihdamının arttırılması için eğitim verilmesinin yanı sıra, pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini kaydetti.
     Kadınların yalnızca ağır iş kollarında değil, kamu, perakende ve otomotiv sektörlerinde de yeterince varlık gösteremediklerini belirten Tan, Bu alanlarda yönetici konumda olan kadınların oranı, yüzde 10larda. Yalnızca yönetici konumunda değil, çalışan statüsündeki kadın sayısı da yeterli değil dedi.
    
     -İşten önce kadınlar çıkarılıyor-
    
     Tan, kadın çalışanların azımsanmayacak bir kısmının sosyal güvenlik kapsamı dışında bulunduğuna dikkati çekerek, kendi işini kurmak isteyenlerin de başta finansal sorunlar olmak üzere çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını kaydetti.
     İşletmelerin, çeşitli sebepleri gerekçe göstererek kadın çalışanların işine son verdiğini ifade eden Tan, şunları kaydetti:
     Bu sebepler bazen işletmenin içinde bulunduğu mali kriz olabiliyor, çoğunlukla da çalışan kadının evlenmesi, hamile kalması, doğum iznine ya da süt iznine ayrılması, çocuklarıyla alakalı sorunlarla ilgilenmek zorunluluğu oluyor. İşletmelerin işten eleman çıkarılması gerektiğinde buna kadınlardan başlaması zihniyetinden kurtulması gerekiyor.
    
     Muhabir: Hüseyin Karatepe
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER